שם הפרויקט: תכן מתקן המאפשר שינוי תנוחה, בעת ישיבה בכיסא גלגלים, ללא מאמץ
מחלקה: הנדסת מכונות
שם הסטודנט: יאיר פרידמן, טלפון נייד: 054-7654966, דוא"ל: yairfridman77@gmail.com
שם המנחה: ד"ר אורית בר און בנימין, נייד: 054-4789012, דוא"ל: bborit@braude.ac.il
מר יגאל מרגלית (נייד 052-4139293, דוא"ל ygalmarg@gmail.com)
תקציר:
אנשים המרותקים במהלך שעות היום לכיסא גלגלים, ובלילה במיטה, אינם יכולים לשנות תנוחה באופן עצמאי והם בעלי סיכון גבוה מאוד לפתח פצעי לחץ .
פרויקט זה עסק בתכן מתקן המאפשר שינוי תנוחה בעת ישיבה בכיסא גלגלים ללא מאמץ, תוך מתן פעולה אקטיבית לשיפור זרימת הדם לאזורים בעלי סיכון מוגבר להתפתחות פצעי לחץ . מתקן זה יעזור במניעת פצעי לחץ אצל המטופל ויוריד חלק מהעומס על המטפל / המשפחה של המטופל, בכך שלא יצטרכו בכל שעתיים להרימו ולשנות לו תנוחה .
המתקן פותח במסגרת שיתוף פעולה בין מעבדת הביו מכאניקה במחלקת הנדסת מכונות, לבין הלקוח עופר ג'אן ידיד המחלקה המתנייד באמצעות כיסא גלגלים חשמלי .
עבודה זו מציגה תהליך תכן הנדסי, שבמהלכו נבחנו 3 אופציות שונות המשנות את מרכז העומס של המטופל בכיסא הגלגלים הסטנדרטי, כאשר האופציה שנבחרה עובדת על עיקרון של ניפוח כריות הממוקמות מתחת לישבנו של המטופל בכיסא הגלגלים ומשנות את זווית הישיבה על מנת לאפשר לאזורים מסוימים לקבל אספקת דם ולהוריד מהעומס הנמצא בין העצם לבין רקמת העור. שינוי זווית הישיבה מתבצע לעיתים תכופות וכל הפעולות מתרחשות באופן מבוקר על ידי מערכת חשמלית המורכבת מבקר, סוללה קומפרסור וסעפת סולונואידים .
במהלך התכן בוצעו חישובי כוחות לבחירת החומרים אשר ישמשו לבניית המושב ובכן חישובי כוחות עבור הסוללה, ספיקת האוויר, לחצי עבודת הקומפרסור וחישוב צריכת הסולונואידים אשר פותחים וסוגרים את מעברי כניסת האויר אל הכריות.
הפתרון שתוכנן עונה על דרישות הלקוח העיקריות .
כריות ומושבים לפיזור לחצים מסוגים שונים קיימים בשוק, אך הפתרון שתוכנן בפרויקט זה הוא מתוך חשיבה על מוצר הנותן מענה למניעת פצעי לחץ בצורה טובה יותר ובנוסף שיפור זרימת הדם לאזורים בעלי הסיכון המוגבר וזוהי החדשנות בפרויקט.
צפו בוידאו