עוד הישג יוצא דופן הושג בסוף חודש דצמבר, כשבטקס מרגש ורב משתתפים, הוצג בבית גיל בכרמיאל, השייך לרשת אקי”ם, כיסא המאפשר טיפול פיזיותרפי יעיל לנכים. מדובר בכיסא ATP (Active Passive Training ) שתוכנן ונבנה במכללה על ידי סטודנטים להנדסת מכונות וסטודנטים להנדסת חשמל ואלקטרוניקה במשך מספר שנים. הכיסא מאפשר התאמה של מנח הישיבה בארבעה צירים עבור מטופלים עם נכויות בדרגות שונות. התאמת מנח הישיבה מאפשרת ביצוע תרגילי פיזיותרפיה כגון לגפיים העליונות והתחתונות. בנוסף, פותחה אפליקציה המאפשרת שמירה של מנח הכסא עבור כל מטופל כך שאין בזבוז זמן בכיוונון מחדש של הכיסא עבור כל מטופל, ויש אפשרות לאמן את המטופל גם כאשר הפיזיותרפיסט לא נמצא.
הצורך בתכנון כיסא כזה נולד בעקבות שיחה שהתקיימה לפני כמה שנים בין ד”ר אורית בראון בנימין, כיום ראשת המחלקה להנדסת מכונות ואז מרצה במחלקה, לבין גילה הרוש ז”ל, שעבדה אז כפיזיותרפיסטית בבית ספר עם כיתת ילדים הסובלים מ C.P. ונפטרה לפני כשלוש שנים ממחלת הסרטן. הרוש תיארה את התסכול שלה בזמן העבודה על הילדים, בגלל הצורך לכוונן את הכיסא שהועמד לרשותה בכל פעם מחדש, תהליך שאורך זמן רב. ד”ר בראון בנימין זיהתה מיד את הפוטנציאל שברעיון לפתח פתרון הנדסי לבעיה, והצחיעה אותו לסטודנטים כפרוייקט גמר מתמשך. “במהלך הדרך היו עליות ומורדות, הצלחות וכשלונות אך השתיים לא הרפו מהרעיון”, מספרת אורנית בר זית, מובילת פרוייקט הדגל במכללה, למען אנשים עם מוגבלויות. “עכשיו הכיסא הושלם וההתרגשות באירוע המסירה שלו לבית גיל בכרמיאל היתה גדולה מאוד. לצערי גילה לא יכולה היתה לראות את הפרוייקט כשהוא גמור, את הכישרון והמעוף הרב שהושקע בו, אני משוכנעת שאילו ראתה זאת היתה מאושרת”.
הכיסא הייחודי נמסר, כאמור, לשימוש בבית גיל של אקי”ם בכרמיאל בסוף דצמבר 2022. הבית משמש כמרכז יום לבוגרים מעל גיל 21, עם אוטיזם, או מוגבלות שכלית והתפתחותית, אשר נמצאים ברמת תפקוד בינונית ונמוכה, וחלקם זקוקים לשיקום גופני ולטיפולים פיזיותרפיים בגפיים העליונות והתחתונות. המרכז פועל חמישה ימים בשבוע והוא מספק לאוכלוסייה זו בית חם ומסגרת חברתית ובילוי לשעות הפנאי. אל הבית מגיעים כ-50 אנשים, ולכל אחד מהם מותאמת תוכנית אישית המותאמת לצרכיו ולמאפייני בעייתו.
“הקשר בין המכללה לבית גיל הוא עוד דוגמא לאופן שבו המכללה תורמת לקהילה, ובפרט במסגרת פרוייקט הדגל ‘מהל”ב’ – למען אנשים עם מוגבלויות”, מסכמת בר-זית. “בטקס המרגש נכחו אנשי צוות רבים של אקי”ם, מפקחים של משרד הבריאות, חלק מהמבוגרים שעבדו על פיתוח הכסא והפכו היום למהנדסים בתעשיה ועוד. ההתלהבות מהמוצר היתה רבה וכבר יש לנו בקשה ממשרד הבריאות לפתח מודל נוסף שלו ולייצר עוד כיסאות כמותו עבור מרכזי טיפול נוספים בארץ. נדמה לי שאין הוכחה טובה מזו לעשייה האיכותיצ והמבורכת של הסטודנטים שלנו”.