פרופ' סיון זכתה במענק יוקרתי

 

פרופ’ שרית סיון, המשנה לנשיא המכללה לעניינים אקדמיים, וחברת סגל במחלקה להנדסת ביוטכנולוגיה, זכתה, יחד עם ד”ר מירית שרעבי מאוניברסיטת אריאל, במענק מחקר יוקרתי של הקרן הלאומית למדע (ISF) לשנת תשפ”ג. המענק, על סך כמיליון שקלים, יסייע בקידום המחקר שעוסק במציאת פתרונות חלופיים לבעיות הקשורות בניוון דיסק, ובפיתוחם של חומרים פונקציונליים שעשויים לחקות את הדיסק הטבעי ולשמש בעתיד כשתלים לדיסק.

פרופ שרית סיון

זכתה בעבר גם בפרס מחקר על שם מארי קירי – פרופ' שרית סיון

כ-80% מאוכלוסיית העולם סובלים מבעיות הקשורות בכאבי גב, הנובעים מניוון דיסקים בינחולייתיים. המחקר, שכותרתו: ‘חקר מבני של הממשקים בדיסק הבין-חולייתי’, מציע להתמודד עם בעיה כאובה זו בדרך מקורית. כידוע, הדיסקים אחראים לגמישות עמוד השדרה ותפקידם העיקרי הוא ביומכני, שכן הם אחראיים על העברה וחלוקת העומסים בעמוד השדרה ומאפשרים את התנועתיות שלו. ניוון דיסקים בין-חולייתיים, וכאבי הגב המתלווים אליהם, משפיעים על איכות חייהם של מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם. למרות זאת, רוב הטיפולים הקיימים כיום שמרניים וכוללים התערבות ניתוחית, שיעילותה אינה טובה ואף מהווה גורם מזרז לניוון של הדיסקים הסמוכים. הואיל ויכולת הריפוי העצמי של הדיסק היא מוגבלת, יש צורך בפיתוח אסטרטגיות ריפוי המשלבות הנדסת רקמות וביומכניקה על מנת לשחזר את התכונות הפיזיולוגיות-פונקציונליות של הרקמה.

לדברי פרופ’ סיון, השערת המחקר היא שהתפקוד הפונקציונלי של הדיסק נגזר לא רק מהמבנה המיוחד של שני חלקיו העיקריים, אלא גם מהמבנה של שכבות החיבור ביניהם. “הבנה של המבנה והתפקוד של שכבות אלה הינו שלב קריטי בדרך לחיקוי המבנה המלא של דיסק. בשל מיעוט הידע בנושא ומורכבותן של שכבות חיבור אלה, במחקר ננסה לחקות שכבות אלה, תוך שימוש באבות טיפוס של שני חלקיו העיקריים של הדיסק, שהצלחנו לפתח במעבדה”.

המחקר הנוכחי, מציג, אפוא, גישה חדשה בכל מה שקשור להנדסת הדיסק השלם. בשלב הראשון החוקרות תכננו ופיתחו אבות טיפוס פונקציונליים המחקים את התנהגותם המבנית, המכנית והביולוגית של כל חלק של הדיסק בנפרד – הליבה (הנוקלאוס) והמעטפת (האנולוס), ושבשלב הבא ישמשו חלקים אלה כפיגומים לזריעת תאים וליצירת מטריצה חוץ תאית בנוסף לחיזוקם המכני. בשלב האחרון ייבדקו אפשרויות שונות לחיבור שני החלקים  – בשיטות ביולוגיות או מבניות – ליחידה פעילה אחת, המחקה את הפעילות הפיזיולוגית של הדיסק השלם. למחקר המוצע יש פוטנציאל מהפכני לעתיד ריפוי הדיסקים בעמוד השדרה והשפעתו על שירותי הבריאות והכלכלה העולמיים תהיה מכרעת.

הקרן הלאומית למדע היא הגוף המרכזי התומך במחקר בסיסי פורץ דרך בישראל, על סמך מצויינות מדעית בתחומי הדעת השונים, ובמגוון ערוצי תמיכה. עיקר מימונה של הקרן מקורו במועצה להשכלה גבוהה (המל”ג), דרך הוועדה לתכנון ותקצוב (ות”ת). הקרן מספקת תמיכה למגוון רחב של תחומי מחקר, ביניהם מדעים מדויקים וטכנולוגיה, מדעי החיים ורפואה, מדעי הרוח, ומדעי החברה. תמיכה זו מוצעת לחוקרים וחוקרות במוסדות להשכלה גבוהה, מכוני מחקר ובתי חולים בישראל.

פרופ’ סיון כבר זכתה בעבר במענקי מחקר יוקרתיים ע”ש מארי קירי על מחקרה הביוכימי-תפקודי של הדיסק הבין-חולייתי ובכך היתה למדענית הישראלית הראשונה שזכתה בפרס מארי קירי בקטגוריית חדשנות ויזמות במדע.

 

.

 

 

ייעוץ לימודים

  • Hidden