נחנכה המעבדה לעיבוד שבבי

ד"ר שמואל גזית

דניאל וסרמן

עד שנת 2022 הקורס "טכנולוגיה יישומית" של המחלקה להנדסת מכונות ניתן במיקור חוץ בכרמיאל ובצור לבון. ואולם, החל מהסמסטר שעבר נלמד הקורס במסגרת המעבדות של המחלקה, תודות למעבדה החדשה שהוקמה בה ואשר מגלמת אפשרויות לימוד מגוונות ורלוונטיות יותר לתעשייה. בקורס לומדים הסטודנטים את התהליכים ואת סדר הפעולות הנדרש לייצור גוף באמצעות עיבוד שבבי, והם מיישמים את הידע לייצור מוצר מתוך שרטוטים. 

מעבדת פאבלאב"כדי לאפשר את הוראת העיבוד השבבי בין כותלי המכללה, המחלקה להנדסת מכונות הצטיידה בשלוש מחרטות ובשלוש כרסומות חדשות. כלים מעבדתיים אלה מאפשרים חשיפה של הסטודנטים לטכנולוגיית העיבוד השבבי כפי שהיא מתקיימת היום בתעשייה", מספר ד"ר שמואל גזית, שהכין את הרכיבים האקדמיים לקורס במתכונתו החדשה. "בנוסף לרכש המחרטות והכרסומות היה צורך גם ברכש של חומרי גלם, בהכנת החומרים לשימוש בקורס וברכש של כלי עיבוד ידניים וממוכנים. צוות ההנדסה של המחלקה נרתם למשימה, כך שכבר בסמסטר א' של שנת הלימודים תשפ"ג, הוכשרה המעבדה וניתן היה ללמד את נושא העיבוד השבבי  במסגרת הקורס טכנולוגיה יישומית. הרכיב של 'עיבוד שבבי' בקורס הפך ליעיל הרבה יותר, והוא כולל 12 שעות בסמסטר, המתפרסות על פני ארבע פגישות שבועיות בלבד, זאת במקום 39 שעות בסמסטר, כמות זמן שאיננה מידתית ביחס לנושא בודד בקורס מבוא לתחום תהליכגי הייצור".

"במתכונת ההוראה הקודמת היו לקורס כמה חסרונות", אומר דניאל וסרמן, האמון על שירותי המעבדה מטעם המחלקה. "כיוון שהקורס התקיים  מחוץ לכותלי המכללה, סטודנטים נאלצו לבזבז זמן כדי לנסוע אל בתי המלאכה ומממנו בחזרה למכללה. בנוסף, תאום השיעורים יצר קושי בניהול המערכת עקב הצורך להתחשב בזמני הנסיעה הללו. כמו כן, עלות הקורס במיקור חוץ היתה גבוהה יחסית, בעטוד שבמתכונת הנוכחית הוא מועבר על ידי מרצי המחלקה בלבד, במסגרת שעות ההוראה המאושרות שלהם. כך יוצר שמעבר ליתרונות האקדמיים יש בהוראת הקורס בתוך תחומי המחלקה גם יתרונות מנהלתיים לא מבוטלים". 

"עד היום הקורס התמקד רק בעיבוד שבבי של פלדה, וזה לא הספיק", מוסיף ד"ר גזית. "ההוראה לא התייחסה למגוון חומרים אחרים שאותם מהנדס המכונות צריך להכיר ואף להתנסות בהם, כולל חשיפה למגוון תהליכי עיבוד מודרניים, שלא היו נגישים עד להקמת המעבדה החדשה. בנוסף, את הקורס במתכונתו הקודמת לימדו מומחים טכנולוגיים בתחום העיבוד השבבי, אך לצערי הרקע האקדמי של המדריכים לא היה מספק כדי להקנות לסטודנטים הכשרה הנדסית רחבה ומעמיקה מספיק ברמה הטכנולוגית והיישומית". 

 זה המקום לציין כי יוזמי ההקמה של הקורס "טכנולוגיה יישומית" במתכונתו הנוכחית היו ראש המחלקה היוצא ד"ר אבי וייס, וראשת המחלקה הנוכחית ד"ר אורית בראון. פרופ' מיכאל רגב הנחה את הפעילויות בתחום העיבוד השבבי. דניאל ברק, מרצה מן החוץ, הוא שמשמש כיום כמורה של פרק העיבוד השבבי בחריטה ובכרסום. יצויין כי הקמת המעבדה החדשה היתה באחריות צוות ההנדסה של המחלקה: גב' שיר אבן-צור אסייג, דניאל וסרמן  וחיים שלם, האמון על מתן שירותי בית המלאכה במכללה. 

 עיבוד שבבי במכללה 
מחידושי המעבדה לעיבוד שבבי במכללה (מימין לשמאל): עמדת חריטה, עמדת כרסום, עמדת נעלי בטיחות, כמה מתוצרי העיבוד  

 

 

ייעוץ לימודים

  • Hidden