את הפרס הראשון בתחרות הפרוייקטים המצטיינים ע"ש פרופ' יוחנן ארזי ז"ל, נשיאה השלישי של המכללה, קיבל השנה טימור בורודין, בוגר המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה. במסגרת הפרויקט, שנעשה בהנחיית ד"ר פיני זורע, תכנן טימור מערכת לאימון ולשיקום נפגעי אירוע מוחי.
"מדי שנה מתרחשים כ-15,000 מקרים חדשים של אירוע מוחי מסוג שבץ", מסביר טימור. "כ־40 אחוז מנפגעים אלה נזקקים לטיפול ולאשפוז שיקומי. המענה שקיים היום לנפגעים איננו מספיק והמערכת שאני תכננתי אמורה לשפר אותו משמעותית. לפני שאסביר על הרעיון שלי, קצת רקע. שבץ הוא אירוע חירום רפואי, העלול להביא לפגיעה עצבית קבועה, לסיבוכים ואף למוות. אירוע מוחי מסוג שבץ מתרחש כאשר מתקיימת הפרעה פתאומית באספקת הדם לרקמת המוח. הפרעה זו גורמת לפגיעה ביכולות מוטוריות נרחבות בגוף, החל מאיבוד תחושה בגפיים ועד לאי יכולת הליכה ולעתים פגיעה ביכולות הדיבור. זאת ועוד: שורדי אירוע מוחי נמצאים בתוך 'חלון ההזדמנויות צר' לקבלת טיפול שיקומי. כיום תהליכי השיקום מבוצעים על ידי טיפולים פיזיותרפיסטים, אבל הבעיה היא שאין שום מנגנון שיודע לכמת את הטיפול הזה ולעקוב אחרי התקדמות המטופל בהיבטים שונים. מכאן נוצר הרעיון ליצור מערכת עזר בשיקום לנפגעי אירוע מוחי, אשר יודעת לכמת את התקדמות השיקום ואף לתעד את התהליך".
באילו תחומים המערכת שפיתחת יודעת לעקוב אחרי התקדמות הטיפול ?
טימור: "הפרויקט שלי עוסק בשיפור יכולות האחיזה, הריכוז, הדיוק ומהירות התגובה של האדם שחווה אירוע מוחי. המערכת מבוססת על בקרים וחיישנים וכוללת מכלולים ברמות קושי שונות. המכלולים עובדים על שלושה נושאים: מוטוריקת גפיים, כוח משיכה ותגובות קוליות. המכלולים מתרגלים את היכולות שנפגעו אצל המטופל ובכך מסייעות לתהליך השיקום. בנוסף, המערכת מאפשרת ביצוע מעקב אחר כל מטופל והתקדמותו מטיפול לטיפול. באמצעות עיבוד נתונים ניתן גם להציג גרפים על התקדמות השיקום ולשלוח תיעוד למטופל ולמטפל".
צפו בסרטון שבו מתאר טימור בורודין את הפרוייקט שלו, כולל הדגמה כיצד המערכת פועלת: