יונה יהב מצטרף לבראודה – ראיון

מאת: שני אילני, סמנכ”לית השיווק של המכללה

כמדי שנה, לקראת סוף חודש מרץ, מתקיים כינוס חבר הנאמנים השנתי של המכללה. עבור יונה יהב, שמונה ליו”ר חבר הנאמנים אך חודשיים לפני כן, היה זה הכינוס הראשון. הייתה זו הזדמנות טובה לקיים עמו ראיון ל”ברדעת”.

יהב, עתיר ניסיון בזירה הציבורית, סימן לעצמו מטרה להיות ראש עיר כבר בהיותו בן 12 ובישר זאת לחבריו לכיתה בבית ספר ליאו בק שבחיפה. כשהתקרב לגיל הצבא הכין רשימת תפקידים אותם חייב למלא על מנת שיכשירו אותו לקראת ראשות העיר, בין היתר – לעבוד עם טדי קולק, ראש עיריית ירושלים המיתולוגי, על מנת ללמוד כיצד לנהל עיר מעורבת. “הצלחתי למלא את כל עשרת התפקידים שתכננתי, כולל לעבוד עם טדי קולק – כדובר וראש הלשכה של עיריית ירושלים”, הוא מספר בסיפוק.

יונה יהב

יונה יהב, יו”ר חבר הנאמנים של המכללה: “אני מאמין שבתוך עשר שנים המכללה תהיה לאוניברסיטה”

בהמשך, הלך ללמוד באוניברסיטה העברית לימודי משפטים, כי סבר שהם חיוניים לתפקיד ראש העיר; וכדי להתנסות בהנהגה התמודד על ראשות התאחדות הסטודנטים ביחד עם חברו לספסל הלימודים אוריאל רייכמן. “הלכנו שנינו לבחירות” יונה מספר, “תחילה הרצתי את רייכמן והפסדנו בהפרש של ארבעה קולות ואז הצגתי מועמדות ונהייתי יו”ר התאחדות הסטודנטים בישראל”. בהמשך – במטרה להכיר את העולם היהודי, שעשוי בבוא העת לסייע לו לבנות את העיר חיפה – התמודד וזכה בתפקיד “נשיא הסטודנטים היהודיים בעולם”, שמשרדיו היו בלונדון, והיו לו 42 סניפים ברחבי העולם, איתם טווה קשרים שברבות הימים סייעו לו בפיתוח העיר. ולאחר מכן, כדי “לבנות משהו בארץ” הוא מונה להיות מנכ”ל ‘יד בן גוריון’ בשדה בוקר. הוא הביא לשם לראשונה את רעיון אוניברסיטה רב-קמפוסית והקים בה “אוניברסיטת בן גוריון” בשדה בוקר (שקיים עד היום) ועל אחת הגבעות הסמוכות הקים את ‘כפר המרצים’, שקיים עד היום. לימים, העתיק את אותו רעיון לחיפה. “לקחתי את העיר התחתית והפכתי אותה לקמפוס אוניברסיטאי” הוא מתאר בסיפוק “יש שם עשרות אלפי סטודנטים – שתי אוניברסיטאות ושלוש מכללות”.

יונה יהב כיהן 15 שנה ברצף כראש העיר חיפה. “מאוד אהבתי את העבודה העירונית ועכשיו אני שוקל לחזור אליה”, הצהיר. את העבודה במשרדי עורכי דין מעולם לא אהב. “החלטתי להחזיר ללשכה את הרישיון שלי כדי ששום אדם שבא לראות את ראש העיר לא יטען שקיבל ממני עצה משפטית ועד היום לא לקחתי חזרה את הרישיון”.

אשתו, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטה, המציאה שיטה לטפל בקשיים בקרב ילדים בגיל הרך כדי שעד גיל 5 הבעיה תיעלם ועל כך קיבלה את פרס החדשנות. “הכנסתי את השיטות שלה ל 300 גני הילדים בעיר מתוך כוונה להכניס חידושים בחינוך והרבה יותר ענין לילדים, הקמתי גני ילדים מדעיים, הפכתי בית ספר אחד לבית ספר ביולוגי, בו ילדים מטפלים בחיות וזה בית ספר פופולרי וכן בית ספר שליד רמב”ם עובד בשיתוף עם רופאי רמב”ם בזכות זה רבים מבוגריו הלכו ללמוד רפואה.

איך הגעת לתפקיד יו”ר חבר הנאמנים במכללה?
ערכתי לכל מיני “ראשי קהל” בצפון סיור בעיר חיפה וביניהם היה גם פרופ’ מהרשק, ואז מהרשק ביקש שניפגש ונעניתי ברצון. ואז באתי.

מה שכנע אותך לקבל את התפקיד?

אני חושב שהמדינה לאורך שנים מזניחה את הצפון, וצריך לחזק אותו. אחת הדרכים לחזק זו האקדמיה, שגם תביא לפה אנשים וגם תייצר מקומות עבודה. אנשים הולכים לגור במקומות שבהם קיבלו מקום העבודה.

ועכשיו, לאחר שאתה מכיר קצת את המכללה…

אני מאוד מתרשם שחשוב להכניס טכנולוגיה- גם כלימוד, גם כמקצוע, גם כעיסוק באזור הזה, זה העתיד שלנו, הרי אין לנו באדמה שום דבר חשוב. אני מאוד אשמח אם תהיה אוניברסיטה גלילית ואני אשמח לתרום לה. אני לא רואה בזה תחרות לחיפה, כי ככל שיהיה לנו יותר- מה טוב. התחרות היא בהצטיינות. אם הגופים יהפכו למצטיינים זו תהיה תחרות מבורכת.

מה אתה חושב על החזון והייעוד של המכללה
החזון והייעוד הוא מאוד חשוב, במיוחד לאזור הזה, וגם יש בו הרבה אומץ בניהול, מכיוון שאם רוצים להפוך את זה למוסד אקדמי טכנולוגי והצליחו להיפרד מהגיבנת שהייתה לנו פה – “אורט”, זה מאוד חשוב. עיר שיש לה מכללות ואוניברסיטה היא עיר שיש לה הרבה יותר כיוונים חיוביים. אני מפרגן לכרמיאל.

איך אתה רואה את התפקיד שלך כיו”ר חבר הנאמנים?
אני לגמרי בהתחלה, טרם גיבשתי לעצמי אמות מידה, אבל אני פותח זוג עיניים ואוזניים ובעוד כמה זמן אדע בדיוק לאן אני הולך.

איך תיראה המכללה בעיני רוחך בעוד עשר שנים?

אני חושב שבעוד עשר שנים היא תהיה אוניברסיטה, שתתמחה בתחומים הטכנולוגיים. היא תצטרך להתחלק פה עם המכללות באזור הגליל ולכן כל אחת צריכה לקחת את הייחוד שלה. לא כולם צריכות לעשות את אותו הדבר ובטח לא להעתיק, ולכן כל אחד יתמחה ויצלול לתוך מה שהוא טוב בו.

מה מתוך הניסיון העשיר שצברת –תביא לתוך התפקיד שלך כיו”ר חבר הנאמנים?
אני חושב שבכל תפקיד צריך דמיון מאוד מפותח ולעשות דברים שלא עשו בשום מקום אחר. לא להעתיק אלא ליצור דברים מחדש. אם תהיה לי את היכולת הזו –לעזור ליצור דברים מחדש, אזי עשינו את שלנו.

ומה אתה מאחל לבראודה?
הצלחה! להיות סקסי! למשוך את האנשים ל”דברים החדשים”. אנחנו ארץ שיודעת לפתות בדברים חדשים. אני מאוד נהנה להיות פה. אני חושב שהאווירה מצוינת, המקום יפיפה, והגליל בכלל מרתק, וצריך לחזק אותו ולשמור עליו. ואין עליו ויכוח עולמי כמו השטחים, אז למה מזניחים אותו.

אני מאחלת לך הצלחה!  

ייעוץ לימודים