מסע חלבוני לעתיד מתוק, טעים, זול ובר-קיימה

05/03/24
12:45-13:30
כיתה M112

סמינר המחלקה להנדסת ביוטכנולוגיה

מרצה אורח: ד”ר אילן סמיש

הקוד לחיים, הגנום, מכיל גנים אשר מקודדים חלבונים בעלי תפקידים מגוונים. לדוגמא, לאורך קן משווה יש חלבונים מתוקים אשר מטרתם לפתות חיות לאכול את פרי מתוק ובתמורה, לפזר את זרעם על פני הג’ונגל. מרבית החלבונים חיים בפינת גן עדן הקטנה שלהם עם תנאי חום, חומציות ומלחים התומכים בתפקוד החלבון. מאידך, שוק המזון דורש תנאי קיצון של חום, חומציות, היעדר בופר וסביבה שכוללת חומרי שימור, שומנים ומרכיבים נוספים אשר אינם מתאימים לתפקוד מרבית החלבונים. אולם, יש חיים גם בתנאי קיצון (‘גיהינום’) כגון בים המלח, ביצות חומציות ומעיינות חמים. ברמת החלבון, ניתן לגשר על הפער בין גן עדן לגיהינום באמצעות הבנת המנגנונים שאפשרו חיים בתנאי קיצון והטמעתם בחלבונים עם תפקוד מבוקש. אמאי חלבונים מייצרת חלבונים מעוצבי-מחשב לשוק המזון והמשקאות. המוצר הראשון, sweelin®, הוא החלבון המתוק בעולם ובעל יציבות המאפשרת הרתחה ללא פגיעה בתפקוד החלבון. חלבון המעצבים מאפשר הפחתה של עד 70% מהסוכר המוסף מבלי לפגוע בטעם, בבריאות, במחיר ובקיימות. בסמינר יתואר המסע ממחקר אקדמי למוצר ביוטכנולוגי אשר יוצא לשוק השנה וכבר נבחן במעבדות של חברות המזון והמשקאות המובילות בעולם.

אודות המרצה: ד”ר אילן סמיש הוא בוגר התוכנית הבינתחומית למצטיינים ע”ש עדי לאוטמן (אונ’ ת”א), עשה דוקטורט במכון ויצמן, פוסט-דוקטורט באוניברסיטת פנסילבניה ולאחריו היה מדען במכון ויצמן וחבר סגל במחלקה להנדסת ביוטכנולוגיה במכללת בראודה. כן הוא לימד באוניברסיטה העברית ובמכון ויצמן. ד”ר סמיש חקר יחסי מבנה-תפקיד-דינמיקה בחלבונים, התאמת חיים לתנאי קיצון ועיצוב חלבונים חישובי. הוא הקים והיה יו”ר משותף של הכנס השנתי המוביל בעולם בביולוגיה מבנית חישובית. לאחר שהוא פרסם את הספר המוביל בתחום של עיצוב חלבונים חישובי הוא הקים את אמאי חלבונים, אשר מתמקדת בייצור חלבונים מעוצבי-מחשב לשוק המזון. המוצר הראשון, sweelin®, הינו החלבון הראשון בעולם שמאפשר הפחתת רוב הסוכר ברוב המוצרים מבלי לפגוע בטעם, במחיר, בבריאות ובקיימות.

ייעוץ לימודים