שנת הלימודים תשע”ח יצאה לדרך: הנתונים והחידושים

שנת הלימודים במכללה נפתחה כסדרה ואלפי סטודנטים שיצטרפו בשנים הקרובות לכוח המוביל של התעשייה הישראלית,ף כבשו את מדשאות הקמפוס, את כיתות הלימוד והמעבדות. מבין 930 המועמדים שנרשמו השנה, התקבלו לסמסטר החורף מעל 600 וצפויים להתקבל לסמסטר אביב מעל 150.

לפניכם כמה נתונים וחידושים:

כשליש מהלומדים הן נשים. הסטודנטיות בוחרות ללמוד בעיקר הנדסת ביוטכנולוגיה, הנדסת תעשייה וניהול והנדסת תוכנה. קיימות תכניות לימוד ומלגות מיוחדות לנשים שלומדות מקצועות, שעד לאחרונה נחשבו לגבריים – כגון הנדסת מכונות והנדסת חשמל ואלקטרוניקה או הנדסה אופטית.

מספר הסטודנטים לתואר ראשון בהנדסה עומד על כ 2850 ואילו מספר הסטודנטים לתואר שני (מסטר) הוא כ 110 . מלבדם יש תכנית ייחודית להכשרת מורים במקצועות ההנדסה וכן מכינות קדם אקדמיות ייעודיות להנדסה.

בשנת הלימודים הקרובה תיפתח הרשמה לתכנית ייחודית בלימודי קדם-רפואה. זהו תואר תלת-שנתי B.Sc., שמקנה כרטיס כניסה ישיר ללימודי רפואה במסלול המשך.

בוגרי המכללה נקלטים בהצלחה רבה בתעשייה ובמחקר. המכללה מקיימת תכנית – סטאז’ בתעשייה ובמוסדות מחקר, תכנית שהיא ייחודית למכללה, לפיה בשנה הרביעית ללימודים משתלבים בעבודה בחברות ובמפעלים, וחלקם נשארים לעבוד באותם ארגונים בתום לימודיהם. התכנית מוכיחה את עצמה מידי שנה והנתונים משקפים זאת: אחוז הנקלטים של בוגרי המכללה בתעשייה הוא גבוה ביותר – מעל 90%. רבים מהבוגרים נקלטים ומתקדמים לתפקידים בכירים בחברות מובילות כגון: רפאל, סנדיסק, אינטל, קלא טנכור, פלקסטרוניקס, שטראוס, תנובה ועוד.

המכללה מקיימת שיתופי פעולה פוריים במישור הבינלאומי – בארה”ב, אירופה ואפילו סין – ושולחת סטודנטים לתכנית הסטאז’ לאוניברסיטאות הנחשבות ביותר בעולם. הסטודנטים נשלחים למוסדות כגון: MIT, אוניברסיטת פיטסבורג, אוניברסיטת רוטצ’סטר, אוניברסיטת ברגמו וכן למיטב האוניברסיטאות בסין. סטודנטים אלה משתתפים במחקרים פורצי דרך ברמה עולמית, בעודם בשנה רביעית ללימודיהם.

לימודים מקוונים במסגרת האיחוד האירופי. בשנת הלימודים הקרובה ייפתחו במכללה שני קורסים מקוונים ובינלאומיים במסגרת הלימודים הכלליים. בקורסים ישתתפו, מלבד הסטודנטים הישראלים, גם סטודנטים ממדינות רבות באירופה, השותפות עם המכללה לפרויקט IN2IT של האיחוד האירופי. השתתפות בפרויקט, שמובילה היחידה לקידום ההוראה והלמידה במכללה, תזכה את הלומדים בה ב-2 נקודות זכות אקדמיות. לתכנית יש ערך מוסף רב עבור הסטודנטים, כגון: התנסות בלימודים בשפה האנגלית, יצירת קשר עם סטודנטים ממוסדות שונים באירופה, ואף מתן אפשרות לחלקם לטוס למפגש בחו”ל בסיום הקורס.

תורמים לקהילה ולסביבה. המכללה מאמינה שתרומה לקהילה היא ערך חשוב ומקיימת קורסים ייחודיים, שמשלבים בלימודי ההנדסה גם ערכים חברתיים. כך, למשל, בהנדסת מכונות מתקיים קורס “ביומכניקה שיקומית”, שבמסגרתו סטודנטים מאמצים מידי שנה בעלי צרכים מיוחדים – קשישים, נכים, אוטיסטים או בעלי מוגבלות אחרת – ומייצרים עבורם עזרים טכנולוגיים שמשפרים את איכות חייהם. יצוין כי בערוץ היוטיוב של המכללה ישנם סרטוני וידאו רבים שמציגים את אותם פרויקטים מרגשים – ניתן לגלוש ולהתרשם.

שירתתם כלוחמים בשירות סדיר? תקבלו פטור מתשלום למכינות. מי ששירתו בצה”ל כלוחמים ויתקבלו למכינות הייעודיות של המכללה -מכינת קדם-הנדסה ומכינה ייעודית (מחליפה בגרות) – יהיו פטורים מתשלום שכר לימוד.

הנה באה הרכבת. לראשונה בתולדות המכללה, ניתן להגיע אליה גם באמצעות הרכבת. סטודנטים ואנשי סגל שמגיעים מחיפה, מהקריות ואף ממרכז הארץ, יכולים לעשות ביתר קלות ובפחות זמן. מתחנת הרכבת בכרמיאל יוצאים קווי אוטובוס (ומוניות שירות), שמגיעים בתדירות גבוהה לקמפוס המכללה.

מעבר ללימודים – שירותי דיקנט הסטודנטים:

כ- 60% מהסטודנטים במכללה נעזרים בשירותי התמיכה שמציעה יחידת הדיקנט. מטרת השירותים: לסייע לסטודנטים להתגבר על קשיים בכל מישורי החיים, על מנת שיגיעו למיצוי מקסימלי של כישוריהם הלימודיים. בין השירותים שניתנים: הכוונה, מתן שיעורי עזר, מתן ייעוץ פסיכולוגי, תמיכה כלכלית ועוד.

תמיכה בשונים ובמתקשים. יחידת הדיקנט מעניקה תמיכה לסטודנטים עם צרכים ייחודיים, שקיימים בקרב כ-20 אחוז מהסטודנטים (לקות למידה/הפרעת קשב/לקות חושית/בעיות רפואיות/נפשיות/נכויות).

תמיכה בתלמידי המגזר הערבי ועידוד דו-קיום. כחמישית מהלומדים במכללה הם מהחברה הערבית. המכללה יוזמת מגוון פעילויות במטרה לסייע להם לצלוח את הלימודים ולהגיע לתואר, הן בתמיכה לימודית והן בקיום סדנאות, שמטרתן לעודד אווירת שיתוף ותמיכה הדדית בין סטודנטים יהודים לערבים.

תמיכה כלכלית ומלגות. בין 40-50 אחוז מכלל הסטודנטים במכללה מקבלים לפחות מלגה אחת בתקופת לימודיהם. בין המלגות הבולטות: מלגת פריפריה, שמעניקה שנת לימודים ראשונה בחינם לחיילים משוחררים, ומלגת פר”ח, שמעניקה מלגות בתמורה להתנדבות הסטודנטים בקהילה. סך התמיכה שהמכללה מעניקה במימונה ובמימון קרנות חיצוניות: כ-7.5 מיליוני שקלים בשנה.

תמיכה במילואימניקים. יחידת הדיקנט מוקירה את לוחמי צה”ל ותומכת במשרתי המילואים בדרכים רבות ומגוונות כדי למזער את הפגיעה שעלולה להיווצר כתוצאה מזימונם לשירות מילואים פעיל. יש לציין שאשתקד, בגין פעילותה זאת, קיבלה המכללה את אות מגן המילואים משר הביטחון והרמטכ”ל.

תמיכה במחפשי עבודה. כדי לסייע לסטודנטים ולבוגרים לעשות את המעבר מהעולם האקדמי לעולם המעשה, מקיים “המרכז לפיתוח קריירה” של המכללה מגוון פעילויות כגון: “ירידי תעסוקה” בהשתתפות עשרות חברות בצפון, שהם נציגי מהתעשייה מראיינים מועמדים למשרות שונות; קיום “סדנאות קריירה”, שמכינות את הסטודנטים לראיונות עבודה ומסייעות להם לנסח מסמך קורות חיים אפקטיבי; בנוסף, מתקיימת “סדנת מגדר” לסטודנטיות כהכנה להשתלבותן בעולם הטכנולוגי “הגברי”, סדנאות ייחודיות עבור בוגרי מהמגזר הערבי, ועוד.

תמיכה במגורים. המכללה מספקת לסטודנטים אפשרות לגור במעונות שנמצאים בתחומי הקמפוס לכל אורך תקופת לימודיהם. כיום נעזרים בשירות זה כ-220 סטודנטים, בעלות של 1,200 ₪ לחודש. סטודנטים להנדסה שמתגוררים במעונות זכאים למלגת מעונות בסך 2500 ₪. על אף העלייה במחירי הדיור במעונות, מדובר בפתרון נוח המאפשר לסטודנטים לגור בקרבת כיתות הלימוד שלהם והמעבדות.

קורסים וסדנאות בהובלת המרכז לקידום ההוראה והלמידה:

קורסי מיומנויות למידה וחשיבה: קורסים לסטודנטים בשנה א’ המעניקים סל מיומנויות בסיסיות נדרשות והתמודדות עם הלימודים באקדמיה.

סדנאות ראשי קבוצות: סטודנטים בעלי הישגים גבוהים עוברים הכשרה אקדמית על מנת להנחות סדנאות במקצועות מבוקשים.

פרויקט תמיכה בסטודנטים במצב אקדמי לא תקין ונתיב להצלחה: מערכי סיוע וליווי לסטודנטים אשר הגיעו למצב אקדמי לא תקין לאחר הסמסטר הראשון ללימודיהם או בתום שני הסמסטרים הראשונים.

מקפצה להצלחה: מטרת התכנית היא לבנות יחד עם הסטודנטים תכנית מצוינות אישית, אשר תאפשר להם להתקבל לתואר שני ולמקומות עבודה אטרקטיביים.