תקנון אתיקה יוני 2020
תקנון אתיקה לבעלי תפקידים אקדמיים
כל האמור בתקנון בלשון זכר, מכוון גם ללשון נקבה
אכיפת כללי תקנון האתיקה
5.1 הגופים הממונים על אכיפת תקנון האתיקה
5.2 הגשת תלונה וטיפול בתלונה כנגד בעל תפקיד אקדמי
תלונה כנגד בעל תפקיד אקדמי, שתוגש על ידי ראש המחלקה/היחידה האקדמית או בעל תפקיד אקדמי אחר, תוגש בכתב לוועדת האתיקה ולנשיא המכללה. כתב התלונה יפרט את:
5.3 סמכויות וועדת האתיקה
בסמכות ועדת האתיקה וועדת הערעורים לאתיקה להטיל אחד או יותר מהתגובות הבאות:
תקנון האתיקה ינוסח בתיאום עם היועץ המשפטי של המכללה ויאושר על-ידי המועצה האקדמית של המכללה. עם אישורו, יהיה התקנון לחלק מהתקנון האקדמי של המכללה. כל שינוי בתקנון האתיקה טעון אשור המועצה האקדמית לאחר התייעצות ביועץ המשפטי.
התנהלות בעלי תפקידים אקדמיים
לאנשי הסגל, סטודנטים ובוגרים, שלום רב!
ועדת האתיקה של המכללה עוסקת בהיבטים האתיים של אירועי היומיום בקמפוס.
תחומי הדיון שלנו נוגעים להתנהלות האקדמית של חברי הסגל, להתנהלות בעלי תפקידים אקדמיים ולמערכת היחסים בין חברי הסגל האקדמי והסטודנטים.
אנו פונים אליכם בבקשה לשתף אותנו במקרים ואירועים בהם נתקלתם ואשר נראים לכם בלתי הולמים למערכת התנהלות אקדמית הוגנת בקמפוס.
כמובן שסודיות הפונים מובטחת. מי שמעוניין מוזמן לכתוב ישירות לתיבות הדואר האלקטרוני המצורפת או לפנות אל אחד מאתנו. מעבר לכך, תוך עיסוק בנושאים שמונחים לפנינו נפנה אליכם לעיתים בשאלות כדי לשמוע את דעתכם בסוגיות השונות.
היענותכם תסייע לנו לעמוד על קשיים בעשייה האקדמית במכללה ותאפשר לנו להציע כללי התנהלות מתאימים לאווירה אותה כולנו רוצים לראות בקמפוס.
בברכה,
חברי ועדת האתיקה האקדמית:
יו"ר ועדת אתיקה: פרופ'/ח שרית סיון
ד"ר רמי מסרי
ד"ר הילה פרץ
ד"ר מתי גולני
ד"ר יעל פורמן-שהרבני
מחויבות מרצים ללמד קורסי בסיס במקום קורסים מתקדמים מתחומי התמחותם ומחקרם.
המקרים אליהם התייחסה הוועדה הם כאלו שבהם הוטל על מרצים ללמד קורסי בסיס/ מבוא במחלקה ו/או מחוצה לה, קורסים אותם לא לימדו מעולם, ולוותר על הוראת קורסים מתקדמים בתחום ההתמחות שלהם- אותם פיתחו ולימדו בהצלחה.
הנחת היסוד של הוועדה במהלך הדיון הייתה שחייב להתקיים איזון בין המטלות המחלקתיות וזכותו של המרצה ללמד נושאים הקרובים לליבו ובהם הוא מתמחה. כמו כן, הליך ההשמה של מרצים לקורסים הוא שקוף, חף משיקולים זרים בבחירת מרצים לקורסים ומיועד לטובתם המכסימלית של הסטודנטים, המרצים והמחלקה.
אנו סבורים שהדרך הטובה ביותר לפתור את הסוגיה היא לפעול לפי הקווים המנחים הבאים:
מרצה שיכול – ואפילו בהשקעת מאמץ- ללמד קורס ליבה חייב לעשות זאת לבקשת ראש המחלקה. זוהי מחויבות אקדמית של הסגל.
ראוי שראש המחלקה ידאג שתמהיל הקורסים שמלמד מרצה במשך השנה יהיה כזה שיאפשר לו ללמד בתחומים שבהם, בשל התמחותו, יוכל לקבל משוב חיובי גבוה. חוסר מגוון הוא מכשלה אקדמית לא הוגנת.
נכון וחשוב לאפשר למרצה ללמד קורסים בתחומי התמחותו במיוחד כאלו שעצב והשקיע בהם מחשבה וזמן. בכך יוצאים נשכרים הסטודנטים, הרמה האקדמית, ואפילו המרצה עצמו
יש לקיים במחלקה רוטציה ידועה מראש בהוראת קורסי הליבה בין מרצים מהסגל שהם בעלי השכלה אקדמית באותו תחום- אפילו הקורס אינו בסיס ישיר לתחומי המחקר וההתמחות שלהם. בכך יתחלק הנטל על מספר אנשים והגיוון יהיה לטובת כולם.
הוועדה ממליצה לכל ראש מחלקה/ ראש וועדת הוראה לנהל שיחה הוגנת עם כל מרצה בדבר תמהיל הוגן של הוראה למשך השנה האקדמית כך שחלוקת הנטל של קורסי הליבה תהיה הוגנת וכנ"ל גם של קורסים מתקדמים בתחומי המחקר של כל מרצה. הוועדה ממליצה לתת "שעת הכנה" למרצה שמתחיל ללמד קורס ליבה שלא לימד בשנים האחרונות.
השתתפו: ד"ר צ'צ'יק, קפטן, וויס-כהן, פארן, שכנר.
להשגות שאלות וסוגיות נוספות: ikepten@braude.ac.il