התוכנית בהנדסה אזרחית יוצאת לדרך

דר רמי עיד

ד”ר רמי עיד, ראש התוכנית להנדסה אזרחית

הנה זה קורה – היסטוריה במכללה. לראשונה בתולדותיה תפתח בחודש אוקטובר הקרוב תוכנית לימודים בהנדסה אזרחית, וזאת בהחלט סיבה טובה לשאול את ד”ר רמי עיד, שמונה לעמוד בראשה מה מיוחד בתחום הזה, שמדינת ישראל כה משוועת להכשיר עוד ועוד מהנדסים, שיובילו אותו בשנים הקרובות.

“תנופת הבנייה בארץ והביקוש הגדול לתוספת שטחי בנייה, בעיקר למגורים ותשתיות, יצרו מצב שאין לנו מספיק מהנדסים אזרחיים”, אומר ד”ר עיד. “בנוסף, מהנדסים רבים, שהגיעו לארץ בשנות התשעים בעלייה הגדולה מחבר העמים, הגיעו לגיל הפרישה, וזה תרם עוד למחסור. לצערי, ישנן כיום מעט מחלקות אקדמיות להכשרת מהנדסים אזרחיים בארץ ולכן הוספת המחלקה בבראודה, בהיתר המועצה להשכלה גבוהה, היא חשובה, ובמיוחד באזור הצפון”.

עם איזה ערך מוסף ייצא בוגר התוכנית להנדסה אזרחית לשוק העבודה, ובמה הוא יוכל לעסוק?

מהנדס בוגר התוכנית שלנו יוכל לסיים את לימודיו באחת משתי התמחויות: הנדסת מבנים, או הנדסת ניהול הבנייה. בוגר הנדסת מבנים צפוי לעבוד במשרד ולהיות אחראי על תכנון השלד והפיקוח העליון למבנים מכל הסוגים, תוך שימוש בתקנים הרלוונטיים ותוכנות ייעודיות. הבוגר במסלול ניהול הבנייה יוכל לבחור לעבוד בחברות בנייה ולהיות אחראי על הקמת מבנים – החל משלב התכנון הראשוני ועד לביצוע הסופי, תוך התייחסות להיבטים שונים, כגון שיטות בנייה, תקציב, ציוד, בנייה ירוקה ובטיחות. בנוסף, בוגרים אלה יוכלו לבחור לעבוד גם בחברות ממשלתיות, רשויות מקומיות וחברות גדולות, כגון חברת החשמל, רכבת ישראל, חברות תקשורת, נמלי ישראל, ומפעלים הקשורים להנדסה אזרחית. לאחר כמה שנים, בהתאם לצבירת הניסיון בעבודה, השכר של מהנדסי הבנייה יוכל להגיע לרמות שהן שוות ערך לממוצע השכר בתחומי ההייטק”.

 עד כמה השפיעה הקדמה על אופן הכשרת הסטודנטים להנדסה אזרחית?

כמו בכל תחום הנדסה בסיסי ישנם נושאים ליבתיים שאינם משתנים עם הזמן. עם זאת, אופן העברתם לסטודנט, כמובן, שונה וכיום אנו עושים זאת בעזרת הכלים העדכניים, כמו שימוש בתוכנות ייעודיות, סרטונים, סמינרים מחלקתיים, שילוב תכנים מהתעשייה וחשיפה למחקרים חדשניים בתחום. בנוסף, המעבדות שלנו יכללו ציוד מתקדם ויחזקו את הרקע המעשי, שהסטודנטים נחשפים אליו בקורסים התיאורטיים. בוגר תוכנית הלימודים שלנו יהיה מהנדס עם רקע תאורטי מוצק ועם ארגז כלים המאפשר השתלבות במקום העבודה בצורה טובה. דגש יינתן על תכן וניהול מבנים, הכולל אספקטים כגון בטיחות, בקרת איכות ומידול מבנים מתקדם. ככלל, הקורסים וההוראה בתוכנית מעודכנים בהתאם להתפתחויות בתחום, כך שהבוגרים יקבלו את הכלים הטובים ביותר להשתלבות עתידית בשוק העבודה, וחלק מהקורסים אף יועברו בשילוב מומחים מהתעשייה. אחד מהקורסים הללו יבוא בדמות פרויקט הגמר, שניתן בשנה הרביעית והאחרונה ללימודים”.

ד”ר רמי עיד וד”ר רים זיבק-שיני קולטים את ראשוני הסטודנטים ביום הפתוח שהתקיים בקמפוס

עד כמה מדובר בתחום “גברי” והאם יש מקום לשינוי בהקשר זה?

זאת נקודה חשובה. תחום ההנדסה אזרחית אמנם נחשב כתחום ‘גברי’, אך כמובן שזה הולך ומשתנה עם הזמן. בוגרות שלמדו את הנושא משתלבות יפה מאוד במשרדי תכנון, בחברות ניהול פרויקטים ובמשרדים ממשלתיים, ואני שמח להיווכח שבתקופה האחרונה מספרן הולך וגדל. אז לא, זה כבר לא תחום ששמור למין הגברי בלבד, ואני שמח על כך.

למי מתאימה “הנדסה אזרחית”?

התחום הוא רחב ומתאים לסטודנטים עם תכונות טכניות מדעיות וכמובן לסטודנטים שאוהבים לתכנן, לבצע, או לנהל פרויקטים משלב התכנון הראשוני ועד להקמה הסופית. הוא גם עשוי להתאים לסטודנטים של תוכניות לימוד אחרות, שמעוניינים לעשות הסבה מקצועית. סטודנטים כאלה יוכלו להתקבל לתוכנית שלנו בהתאם למצבם האקדמי ואף לקבל נקודות זיכוי אקדמיות בגין קורסי יסוד שכבר עשו, כגון חדו”א, אלגברה, פיזיקה וכו’.

ברמה האישית, במה אתה מתמחה?

תחומי המחקר שלי מתמקדים באנליזה ותכן אלמנטים ומבנים מבטון מזוין תחת העמסות סטטיות ודינמיות המדמות רעידת אדמה – נושא “חם” בארצנו המועדת לפורענות בהקשר זה. מחקרים שבהם אני מעורב בתקופה האחרונה קשורים לחיזוק קירות במבנים קיימים, העשויים מבטון חלש (בטון דבש), בעזרת יריעות מסיבי פחמן, התנהגות מבנית של אלמנטים מבטון בעל חוזק גבוה; השפעת הקורוזיה על אלמנטים מבטון מזוין והתנהגות אלמנטים מבטון בעל חוזק גבוה, עם זיון היברידי של פלדה ורשתות סיבי פחמן פנימיות, בשריפה ולאחריה.

כמה מילים על הניסיון המקצועי שלך? 

מבחינה מקצועית סיימתי שלושה תארים בטכניון, שלאחריהם יצאתי לפוסט-דוקטורט בקנדה. כשחזרתי לארץ לאחר שש שנים לקחתי על עצמי להוביל את המחלקה להנדסת בניין במכללה האקדמית להנדסה ע”ש סמי שמעון. כיום אני חבר במספר ועדות מומחים וועדות טכניות הקשורות לתכן מבנים במכון התקנים ובאיגודים בינלאומיים. בנוסף, אני מייעץ לרשם המהנדסים ולמל”ג בנושאים הקשורים להנדסה אזרחית.

תודה רבה לך ד”ר רמי עיד, ובהצלחה בתפקיד החדש

תודה רבה לכם.

 

 

 

 

ייעוץ לימודים

  • Hidden