מומחית לפיתוח אקוסיסטם אזורי והובלת תהליכי חדשנות, מנכ"לית HDF
שירי מתמחה ביצירת זירות אקוסיסטם יזמי באזורי פריפריה, כמנוע צמיחה לטיפוח חברות סטארט-אפ וארגונים באמצעות תהליכי יזמות והטמעת חדשנות ארגונית. לשירי ניסיון עשיר בהובלת תהליכי חדשנות פנים-ארגוניים, בדגש על פיתוח מיזמים, יוזמות וקואליציות רב מגזריות. במסגרת תפקידיה השונים, פיתחה מיומנות ייחודית זו, כמתודה לחיזוק חוסן אזורי מבחינה חברתית וכלכלית תוך חיבור ייחודי בין יזמים, תעשייה, ואקדמיה.
שירי מילאה שורת תפקידי ניהול בכירים במגזר העסקי, במסגרת חברות מובילות במשק הישראלי והבינלאומי, ביניהן פירמת הייעוץ הכלכלי PwC, פירמת עו"ד הרצוג פוקס נאמן, חברת המחקר MetaGroup ועוד.
מתמחה בפיתוח אסטרטגיות צמיחה, שיווק ופיתוח עסקי ונחשבת לדמות מוערכת כיועצת, מרצה ומנטורית לארגונים וליזמים במגוון תחומים. תפיסתה הניהולית משלבת פיתוח מודלים יצירתיים והון אנושי, כמנוף ליצירת פתרונות חדשניים המותאמים למציאות משתנה.
בזמני משבר, תהליכים חדשניים וחשיבה יצירתית מתגלים ככלים משמעותיים המאפשרים לארגונים לצמוח ולהתאים עצמם למציאות המשתנה במהירות. ההרצאה תתמקד באופן בו משברים מעודדים פיתוח יצירתיות, חדשנות, ותהליכי יזמות ככלי אסטרטגי להתמודדות עם אתגרי משבר והאצת צמיחה, תוך שימוש בדוגמאות ו-Case Studies מהשטח.
במהלך ההרצאה יוצגו מודלים, כלים ומתודות של ניהול יצירתי בזמני משבר, תוך התייחסות להיבטים טכנולוגיים ופסיכולוגיים של ניהול חדשנות, ויישום פתרונות מבוססי בינה מלאכותית בדגש על יישום תהליכי Growth Mindset. בעידן הבינה המלאכותית כל אלה משמשים כמכפיל כוח ליכולת לנתח, לתכנן וליישם פתרונות בזמן אמת, המובילים להאצה בתהליכי ההתמודדות עם משברים.
במסגרת ההרצאה נבחן את האופן בו משברים יוצרים "מרחב פתוח" לארגונים לשינוי דפוסי הפעולה השגרתיים, ואת הדרך בה ניהול נכון של המצב מספק תמריצים חזקים לשילוב רעיונות חדשניים. נסקור יישומים מעשיים הניתנים להטמעה בתעשייה, תוך מתן דגש מיוחד על פיתוח הון אנושי יזמי ואקדמי, המהווה גורם קריטי ביכולת ארגונים לצלוח תקופות קשות.
מנהל מרכז מונא בקעת בית הכרם – מנהל שותפויות במונא
פעיל חברתי הרואה בשיתוף פעולה אזורי מפתח לשינוי חברתי משמעותי. דרך עבודתו בפיתוח מערכות אקולוגיות וחברתיות, הוא מקדם חזון של חברה רב-תרבותית משגשגת. הוא מאמין שהתעשייה יכולה לשמש ככלי רב עוצמה לשילוב קהילות שונות ולבניית חברה מאוזנת ובת-קיימא. דרך יוזמות מקומיות המחברות בין קהילות ותעשייה, הוא מוכיח כיצד שיתוף פעולה בין-מגזרי יכול להוביל לצמיחה חברתית וכלכלית משותפת.
כדי להבטיח את צמיחתה הכלכלית, מדינת ישראל זקוקה להון אנושי איכותי בתחומי הטכנולוגיה. דו"ח ועדת פרלמוטר להגדלת ההון האנושי להייטק, שפורסם בסוף 2022, הציב יעדים שאפתניים: הגדלת שיעור המועסקים בהייטק ל-16% עד 2026 ול-18%-20% עד 2035. השגת יעדים אלו מחייבת את מיצוי הפוטנציאל של אוכלוסיות בתת-ייצוג, ובמיוחד על רקע הקיפאון המתמשך בשיעור המועסקים בהייטק מתוך התעסוקה הכללית בישראל (כ-11%). פוטנציאל צמיחה משמעותי טמון בעובדים המתגוררים בפריפריה, אך כדי לממשו נדרשים צעדים נועזים ברשויות המקומיות. חברי הוועדה הסכימו כי הצעד המשמעותי ביותר להגדלת ההון האנושי בטווח הארוך הוא חיזוק מערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית, תוך התמקדות בפיתוח ההון האנושי בכלל קבוצות האוכלוסייה.
בהרצאה יוצג מודל פעולה רשותי מקיף וחדשני, המבוסס על שיתוף פעולה בין מערכת החינוך הפורמלית, "אקדמיה-יישומית להייטק" והקהילה המקומית, בהובלת הרשות המקומית. החדשנות במודל מבוססת על שימוש במדד ההון המדעי-טכנולוגי של כל יישוב ויישוב ועל הצעדים הנדרשים על מנת לייצר פקטור צמיחה במדד זה. המודל הוכח כישים ביישובים מג'ד אלכרום ואום אל פאחם על ידי עמותת "מונא – חלל לשינוי".
יוצגו פרטי מודל הפעולה, האתגרים המרכזיים והתוצאות המעשיות שהושגו במהלך 3 שנים של פיתוח התוכנית. יודגם כיצד המודל הרשותי עונה על הדרישות והאתגרים שהוצגו בדו"ח ועדת פרלמוטר. בנוסף, תידון התמיכה שמעניקים מחקרים מארה"ב המדגישים את חשיבות הגישה של תלמידים לחוויות לימוד בלתי פורמליות בתחומי STEM (מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה). יוצגו גם תוכניות לשילוב הכשרה בבינה מלאכותית באקדמיה היישומית, במטרה להכין את התלמידים לאתגרי התעסוקה העתידיים.
ראש תחום מחקר ושותפויות, היחידה למצויינות וחדשנות בהוראה, המכללה האקדמית תל חי
צפית עומדת בראש תחום שותפויות ומחקר ביחידה למצויינות וחדשנות בהוראה במכללה האקדמית תל חי. היא בעלת תואר ראשון בכימיה ובהנדסת מזון ובטכנולוגיה מהטכניון, תואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת חיפה ותואר שני במדיניות בחינוך בטכניון ונמצאת בימים אלה בלימודי דוקטורט בטכניון. לצפית נסיון רב בפיתוח תוכניות לימוד, פיתוח וליווי צוותים ומיומנויות בפיתוח קהילות.
בעקבות אירועי ה- 7.10.23 פונו חלק מיישובי צפון ישראל, במהלך שהשפיע בצורה רחבה על המכללה האקדמית תל חי. רוב הסגל המנהלי וחלק מהמרצים והסטודנטים, פונו מהאזור או גויסו לצבא והמכללה עצמה פונתה משני הקמפוסים הנמצאים בקרית שמונה.
במסגרת היערכות לפתיחת השנה ולקראת החזרה ללימודים, הוחלט לקיים הכשרות לסגל המכללה (אקדמי ומנהלי) במטרה להכינם למציאות המורכבת שתלווה את השנה הזו ולכלול בהכשרות אלה שימוש בסימולציה בהובלת היחידה למצוינות וחדשנות בהוראה.
מרכיב מרכזי בסימולציה הוא התרחיש, דרכו מתבצעת הלמידה. תרחיש מוצלח נבנה בהתאמה לנושא עליו מבקשים להתאמן ומידת הדיוק בעיצובו משפיעה על אפקטיביות ההתנסות כולה.
ההכשרות התקיימו כחודשיים-שלושה לאחר תחילת המלחמה, עדיין שררה אי וודאות ביחס למצב הבטחוני במדינה וביחס למצב האישי של המשתתפים. על פי מודל מעגל החוסן, ניתן לזהות תקופה זו כתקופת ההסתגלות של המשתתפים למצב ולכן הוחלט לקיים את הסימולציות ללא תרחיש מובנה מראש ולבסס את התרחיש על פי מידע שעולה מהמתנסים עצמם במהלך שיחה מקדימה.
מודל סימולציה זה הינו חדשני ולכן ההכשרה לוותה במחקר שנועד לבחון את ההשפעה של אימון הסימולציה על תחושת המסוגלות הנתפסת של חברי סגל המכללה, כאשר התרחישים האפשריים אותם פגשו המתנסים, הועלו על ידי המתנסים בעצמם במהלך האימון. המטרה העיקרית של המחקר היתה לבחון באיזו אופן סימולציה, שאינה מבוססת על תרחיש מוכן מראש, אפקטיבית במידה דומה לסימולציה המבוססת על תרחיש מוכן מראש.
ממצאי המחקר, המבוססים על שאלון וראיונות, מראים שלמרות שלא היה תרחיש מובנה מראש בסימולציות, התרחישים עליהם התאמנו המשתתפים שיקפו נאמנה מצבים איתם הם התמודדו ורלוונטיות התרחישים, אפשרה למשתתפים לראות את הצדדים המרובים של סיטואציות מורכבות. המשתתפים דיווחו על רכישת כלים בתחום של עבודת צוות ובאיכות המענים שיוכלו לתת לסטודנטים ולעובדים בתק ופה מורכבות, כמו גם על רכישת מיומנויות בינאישיות כמו הקשבה, אמפתיה וצמצום שיפוטיות ביחס לאחר.
השימוש בסימולציות ללא תרחיש יכול לשמש ככלי להעצמת עובדים בתקופות משבר או בשלבי יציאה ממשבר.
מנהל אגף טכנולוגי – מו"פ, חדשנות ויזמויות, איגוד התעשייה הקיבוצית
רפי נבו, חבר קיבוץ גלאון, הוא ראש אגף מו"פ, חדשנות ויזמות באיגוד התעשייה הקיבוצית; מנכ"ל קרן משתלת הקיבוצים לעידוד יזמות וחדשנות, המבצעת השקעות של המפעלים והקיבוצים בחברות סטארט-אפ; מנכ"ל רשת המאיצים בקיבוצים, "זרעים"; דירקטור באופק אשכולות מחקר ופיתוח (עם המכללה האקדמית להנדסה בראודה בכרמיאל). בעבר יזם הקמת ארבע חברות סטארט-אפ ושימש כמנכ"ל החממה הטכנולוגית אשקלון, מנכ"ל חברות בקונצרנטים שונים ובתעשייה הכימית. בעל תואר שני בהנדסת מים ואיכות הסביבה ותואר שני במנהל עסקים.
מאז 7.10.23 מוביל איגוד התעשייה הקיבוצית 2 וקטורים של שילוב כוחות לשיקום ולצמיחה: וקטור החוסן ווקטור ההשקעות בחדשנות.
וקטור החוסן: "גלגל התנופה" בתעשייה הקיבוצית הינה תוכנית חדשנית וייחודית לקידום חוסן אישי וארגוני של קהילות מפעלי התעשייה הקיבוצית בקווי העימות, המתמודדים עם אתגרים ביטחוניים, ניהוליים, רגשיים ותפקודיים באזורי הלחימה מאז ה- 7.10.23. המלחמה, בחזיתות הבטחוניות והאזרחיות, אתגרה את המפעלים – בדאגה לשלום העובדים ותפקודם ובשמירה על ההמשכיות העסקית של המפעל. התוכנית מיושמת בדרום ובצפון.
איגוד התעשיה הקיבוצית, מוביל את התוכנית. בסיס הידע על התמודדות בחירום ובטראומה בישראל מפותח מאוד בהיבטים אישיים וקהילתיים. התאמת הידע, הכלים ואופן היישום לארגונים ומפעלים, נעשתה בשיתוף פעולה עם מפעלי התעשייה הקיבוצית כפיילוט ב- 7 מפעלים בעוטף עזה. במקביל הותאמו דרכי הפעולה והידע לצרכי מפעלי הצפון שהתמודדו עם סוגיות חוסן אחרות.
הפיילוט ב- 7 מפעלים, איפשר דיוק במענים, וממנו נגזרו מהלכי הקניית ידע ויכולות באמצעות הכשרות אזוריות, בהן השתתפו 42 מפעלים במקביל לתהליכים הפנים מפעליים.
וקטור ההשקעות בחדשנות: בתמיכת רשות החדשנות הקמנו מועדון משקיעי "אנג'לים": איגוד התעשייה הקיבוצית, קרן "קמ"ע" של התנועה הקיבוצית, "המשביר המרכזי", קרן "ארץ נושבת- השומר החדש" ושותפות קק"ל- מרכז כנרת לחדשנות.
שילבנו כ-2,000 מפעלים פעילים בכל מגוון הסקטורים לרבות מדעי החיים, ביולוגיה סינתטית, מיכשור, אנרגיה, חומרים, מים, טכנולוגיות אקלים, הנדסה, פרוייקטים מקומיים ובינלאומיים ובחקלאות הישראלית. הוספנו 300 קיבוצים, ו-450 מושבים.
כך הצלחנו להפחית סיכון על ידי שילוב של משקיעים אסטרטגיים, השקעות אלו משדרגות את התעשייה, מחזקות את התעשייה בפריפריה, מאפשרות ליותר חברות להתקדם ולהתייעל, ומגדילות את הסיכוי לפריצות דרך ברמה העולמית.