מכונות דור 3 – סיפורו של "חיידק משפחתי"

עודכן ב- 19/12/24

בסיפור כזה לא נתקלים בכל יום, לא בכל שנה ואפילו לא בכל עשור. כי הסיפור של משפחת נהרי והקשר שלה למקצוע הנדסת המכונות נמתח על פני שלושה דורות, לא פחות. זה התחיל עם הסבא, סלע נהרי ז"ל, שבחר ללמוד את המקצוע בטכניון, הרבה לפני שהמכללה הפכה למכללה אקדמית להנדסה; זה עבר לבנו, שי נהרי, שהשלים את לימודיו כאן בקמפוס ויצא עם תעודת בוגר בשנת 2003; וזה מסתיים (בינתיים) עם הנכדה, עומר נהרי, בת 24, שהתחילה בימים אלה את שנת הלימודים השנייה שלה בהנדסת מכונות.

כששמענו ממזכירת המחלקה להנדסת מכונות, עמליה חיים, על הסיפור היפה הזה, מיהרנו להרים את הכפפה ואת הטלפון, וביקשנו מהנפשות הפועלות להסביר לנו את פשרו של "חיידק המכונות" שדבק בהם. האב ובתו מיד שיתפו פעולה, ובסוף הריאיון יצאנו עם תובנות חדשות באשר לקסמו של המקצוע.

"מקצוע הנדסת המכונות הוא אולי היחיד מבין מקצועות ההנדסה, שנוגע בכל תחומי התעשייה וההיי-טק", מסביר שי. "בכל מקום נדרשת התערבות מהנדס מכונות ולכן המקצוע הזה הפך עם השנים לאחד ממקצועות ההנדסה החשובים והבסיסיים ביותר, כאלה שנדרשים בכל תחום בחיינו".

הסבא, סלע נהרי ז"ל, מהנדס מכונות

הסבא, סלע נהרי ז"ל, מהנדס מכונות

שי מספר שבחר במקצוע המכונות כי רצה ללכת בעקבות אביו, סלע, שאחרי לימודיו בטכניון צבר ניסיון בתכנון מערכות אלקטרומכניות ובשנת 1979 ייסד את החברה המצליחה, שקרויה עד היום על שמו: ״סלע נהרי מהנדסים ויועצים בע"מ״. מאז נפטר סלע בשנת 2010 עברה הבעלות וניהול החברה לידי בנו שי. לדבריו, בעובדה שבתו עומר החליטה גם היא להשתלב במקצוע, יש משום סגירת מעגל, מעבר להחלטתה ללכת בדרכם. "אגלה לך סוד, אבא שלי תכנן את מערכות מיזוג האוויר במכללה הוותיקה וכיום החברה שלנו מתכננת את כל המערכות האלקטרומכניות למבני המכללה החדשים" , אז גם כאן יש סיפור פיקנטי עם סוף יפה.

עוד מעט נחזור לשי נהרי, אבל עכשיו נעשה קפיצה קטנה לעומר עצמה, המהנדסת שבדרך, וננסה להבין ממנה מה סחף אותה למקצוע, שנחשב עד לפני כמה שנים ל"גברי". "אחרי שהשתחררתי מהצבא, התחלתי לעבוד בחברה של אבא שלי בתפקידי מזכירות, כדי לממן את הטיול אחרי צבא שעשיתי. כשחזרתי  לעבודה חלפו חודשים ספורים בלבד עד שהחלטתי, מתוך מחשבה על העתיד, שאני רוצה  להתנסות בתכנון, ומצאתי שמקצוע הנדסת המכונות הוא המתאים ביותר לתוכניות שלי בעתיד. אגב, מבחינתי העניין הזה של מקצוע "גברי" או לא גברי, מעולם לא היה רלוונטי מבחינתי ובאופן הכי אובייקטיבי אני יכולה לומר שאני אישית מכירה מהנדסות מעולות". 

תוכלי להרחיב על כך ? 

אני לא מאמינה שיש מקצוע שמוגדר כמקצוע לגברים בלבד או מקצוע לנשים בלבד, אולי פעם זה היה נכון, אבל בוודאי שלא בעידן שלנו. לצורך העניין, בעבר מקצוע החינוך היה מקצוע שהוא בעיקר נשי, והיום יש גם הרבה גברים שבחרו במקצוע זה, או עשו הסבה להוראה, וזה לא משהו שמוגדר כחריג בנוף. היום אפשר לעשות כל מה שתבחר, ואין לזה שום קשר למגדר שלך. תמיד יש מקום לשינוי תדמית.

עומר נהרי, סטודנטית להנדסת מכונות

עומר נהרי, בדרך להיות דור שלישי למשפחת מהנדסי המכונות

מדוע את חושבת שכדאי ללמוד היום הנדסת מכונות ? 

תחום ההנדסה בכלל, ותחום הנדסת המכונות בפרט, הוא מאוד נרחב וכולל בתוכו מגוון של נושאים שאפשר להתעסק ולהעמיק בהם: תחבורה, אנרגיה, ייצור ותעשייה מסורתית, בנייה ותעשייה עתירת ידע, היינו: הייטק. לכן אני מאמינה שכל אחת שרוצה לעסוק בתחום, תוכל למצוא בו את עצמה. מעבר לכך, ישנה דרישה וצורך כיום במהנדסי מכונות בכל התחומים וכל תפקיד, מעבר לידע ההנדסי, דורש כישורים שונים שניתן למצוא אצל גברים ונשים כאחד. יחד עם זאת, אם יש מישהי שמעוניינת בתחום, הייתי ממליצה לה לקרוא עליו לעומק ולהבין מה הוא כולל  ולאן היא יכולה להגיע. אם התחום יעניין אותה, היא תעשה טעות אם תאפשר להגדרות מגדריות מיושנות ולא רלוונטיות לקבוע את הדרך בשבילה. 

 מדוע בחרת בבראודה, בדרך של אביך ולא בטכניון, בדרך של סבך ? 

שמעתי על המכללה רבות, גם מאבא שלי וגם  ממהנדסים נוספים שעובדים בחברה ולמדו את התואר בבראודה. אחרי שבאתי ליום פתוח של המכללה, החלטתי שאני רוצה ללמוד בה. עד כה אני לא מצטערת. הלימודים כאן ברמה גבוהה מאוד, מעניינים ומאתגרים. סגל המרצים מעולה, והיחס שאנחנו מקבלים הוא יחס אישי. יש הרגשה שהמטרה של כולם היא להפוך אותנו למהנדסים טובים ומקצועיים. מה שנחמד זה שלי ולאבא שלי יש מרצים משותפים, שחלקם אף זיהו אותי בעקבות שם המשפחה, וחייכו כשהבינו שהקשר המשפחתי הוא שאני הבת שלו. מעבר לפן הלימודי  האווירה במחזור שלי מצוינת והכרתי הרבה אנשים חדשים, שהיום אני יכולה להגיד שהם החברים הכי טובים שלי. בקיצור, אני מאוד שמחה על הבחירה שלי. 

מחזורי הלימודים האחרונים במכללה עוברים תקופה מאתגרת – איך את מתמודדת עם זה ?  

זה נכון. כמו כולם הייתי אמורה להתחיל ללמוד באוקטובר 2023, אך בעקבות המלחמה, הלימודים נדחו שוב ושוב ובפועל התחלנו ללמוד בקמפוס רק בינואר השנה. בעקבות ההמשך של המלחמה וההסלמה בצפון, עברנו ללמוד מרחוק באופן היברידי, ולימודים כאלה אינם פשוטים ואידאלים עבורי, הם בוודאי יעילים פחות מלימודים פרונטליים במכללה. האווירה הלימודית והחברתית במכללה, שנעדרה מאתנו בתקופה האחרונה, הקלה על הלמידה והפכה אותה להרבה יותר משמעותית ומהנה. אני מקווה שנדע ימים טובים יותר, שאוכל לחזור ללמוד כרגיל בהקדם, יחד עם חבריי, באווירה כייפית ומפרה יותר.  

שי נהרי

האבא, שי נהרי, מהנדס מכונות (ברקע תעודות הבוגר שקיבל מהמכללה)

חוזרים, אליך שי, מה אתה אומר על ההחלטה של בתך? אפשר לומר שקמה לך יורשת ? 

שי: אין גאה ממני, למרות שמעולם לא ניסיתי להשפיע על דרכה של בתי הבכורה. תמיד נתתי לה יד חופשית להחליט על עתידה, והופתעתי לטובה כשבחרה להמשיך בדרכי. אני גם שמח שבחרה ללמוד במוסד שבו השלמתי את התואר שלי, כשהיתה כבת 3. העובדה שחלק מהמרצים במכללה זוכרים אותי, דרך שם המשפחה של בתי, מראה על היחס האישי והחשוב כל כך במכללה. 

מה זכור לך מתקופת לימודיך במכללה ? 

בתקופתי ראש המחלקה היה ד"ר אורי בן חנן, הזכור לי לטוב, ואני לא אשכח גם את ד"ר לדימיר צ'צ'יק, שהיה המרצה האהוב עליי. מה שכן, עליי לציין שגם במהלך לימודיי שלי, פרצה בארץ מלחמת המפרץ השנייה. עקב תפקידי כקצין בקבע במערך ההגנה האווירית, לא יכולתי להגיע סמסטר שלם ללימודים, ולצערי הדבר עלה לי כמעט בקורס שלם. רק תודות להתערבות ראש המחלקה ולמזכירת המחלקה, עמליה חיים האגדית, התאפשר לי לסיים את הקורס בהצלחה יתרה. זכורה לי לטובה האווירה החברתית במכללה והעזרה ההדדית בין הסטודנטים, ובכלל יש לי פינה בלב לאנשי המכללה עד היום וכאשר החברה שלנו מחפשת מהנדסים חדשים, אני תמיד שמח לקלוט לשורותיה את יוצאי המכללה. 

אחת הבוגרות שמקום העבודה שלה בחברה כנראה מובטח היא עומר נהרי, כי ככה זה כשיש קשרים. "אני הולכת להמשיך לעבוד בחברה של אבא שלי ולהתמקצע בתחום תכנון מערכות מיזוג אוויר ואינסטלציה", היא אומרת לנו. "המקצועות הרלוונטיים לזה בלימודי התואר הם מעבר חום, תרמו-דינמיקה, מכניקת זורמים ועוד. אני מתכננת להמשיך את דרכו של אבי, לנהל את החברה ולהרחיבה בעתיד". 

ואבא יכול לעזור לך בלימודים ?

עומר: כן, מאוד, אבל זה בעיקר ברמה התיאורטית והחשיבתית. 

שי: יסודות המקצוע נותרו כפי שהיו גם בזמני, ולכן לעיתים אני באמת יושב ומסביר לה על תהליכים הנדסיים, אך יחד עם זאת אני מודה שאינני זוכר את הדרכים המתמטיות לפתרון התרגילים, שכן אינני עוסק בחלק מהמקצועות הנלמדים בתואר. בנושאים האלה, אני סומך עליה לגמרי.

תודה רבה ובהצלחה לך, עומר, בלימודייך, ולך, שי, בתרומתך לבניית הקמפוס החדש שלנו.   

ייעוץ לימודים

  • This field is hidden when viewing the form