חדשנות בגליל בתקופת משבר: שילוב של בינה מלאכותית, יצירתיות והון אנושי

עודכן ב- 23/02/25
כנס תעשייה אקדמיה ה-14

כנס תעשיה-אקדמיה ה-14 ע"ש פרופ' יוחנן ארזי, נשיאה השלישי של המכללה,  התקיים השנה בסימן  "משבר כמנוע לצמיחה וחדשנות" ומשך אליו עשרות אנשי אקדמיה ותעשיינים בכירים. המוזמנים האזינו להרצאות מרתקות בנושא, והשתתפו בשלושה מושבים שונים, בהתאם לתחום עיסוקם, שיתפו זה את זה בסוגיות משבר, ודנו בדרכים שבהן ניתן להתמודד טוב יותר במצבי משבר עתידיים. 

הכנס נפתח בדברים שנשאו פרופ'/ח שרית סיון, נשיאת המכללה (להלן נאומה גם בוידאו), וראש עיריית כרמיאל, משה קונינסקי. מושב הפתיחה, בראשות פרופ'/ח שוקי דרור, עסק באקוסיסטם בטוח בעידן המשבר: אתגרים והזדמנויות לצמיחה. הרחיבו על הנושא  ד"ר אביב זאבי, סמנכ"ל ומנהל חטיבת תשתית טכנולוגית ברשות החדשנות בהרצאתו לקחת את הסיכון הטכנולוגי לקצה; ד"ר רחלי קרייסברג, מפתחת מימן במפא"ת משרד הבטחון, דיברה בהרצאתה על פארק שמש מימן בגליל – מנוע צמיחה של טכנולוגיות אנרגיה חדשניות בגליל ובצפון ודדי גרטלר, ראש אגף בכיר לחדשנות ושת"פ טכנולוגי במערך הסייבר הלאומי נתן הרצאה חשובה על  שיתופי פעולה באקוסיסטם כמנוף אסטרטגי להבטחת מעמדה של ישראל בסייבר הלאומי. יו"ר הכנס השנה היתה פרופ'/ח מרסלה קרפוך. 

הרצאתו של זאבי סקרה את האתגרים שבלקיחת סיכונים טכנולוגיים ואת הדרכים להתמודד איתם, וזאת למרות האתגרים הכרוכים בלקיחת סיכונים טכנולוגיים, כמו עלויות גבוהות ואי-ודאות, שאיתם ניתן להתמודד באמצעות תכנון קפדני וניהול סיכונים. "בעידן הדיגיטלי המתקדם, לקיחת סיכונים טכנולוגיים הפכה למרכיב מרכזי בחדשנות תעשייתית והיא מאפשרת לחברות לשפר את היעילות, לפתח מוצרים חדשניים ולהוביל את השוק", הסביר זאבי. "אחת הדוגמאות הבולטות לחברה שלקחה סיכון טכנולוגי ושינתה את כיוון הפיתוח שלה היא Mobileye. בתחילת דרכה, Mobileye התמקדה בפיתוח מערכות סיוע לנהג (ADAS) המבוססות על מצלמות ושבבים מתקדמים. עם הזמן, החברה זיהתה את הפוטנציאל העצום בתחום הרכב האוטונומי והחליטה לקחת סיכון משמעותי על ידי מעבר לפיתוח טכנולוגיות לרכב אוטונומי מלא. המעבר הזה כלל השקעות גדולות במחקר ופיתוח, גיוס מומחים בתחום הבינה המלאכותית והלמידה העמוקה, ושיתוף פעולה עם יצרני רכב מובילים. הסיכון השתלם כאשר Mobileye הפכה למובילה עולמית בתחום הרכב האוטונומי ונרכשה על ידי אינטל בסכום של כ-15 מיליארד דולר". 

הרצאתה של ד"ר רחלי קרייסברג על פארק שמש מימן בגליל – מנוע צמיחה של טכנולוגיות אנרגיה חדשניות, היתה מרתקת לא פחות. פארק כזה יוכל לפתח חדשנות באיזור ולפתוח הזדמנויות עבור יזמים ומשקיעים מן הארץ ומן העולם, מה שיוביל לצמיחה טכנולוגית, כלכלית ותעסוקתית. לדבריה, האיומים על צה"ל ועל מערכת הבטחון בפרט ועל מדינת ישראל בכלל מעלים את הצורך להיות עצמאיים מבחינות רבות, כולל מבחינה אנרגטית. לדבריה, מלחמת ה-7 באוקטובר המחישה שישראל זקוקה לפתרונות טכנולוגיים ומבצעיים הצורכים אנרגיה רבה וכן עליה להיערך לתרחישי קיצון אפשריים, דוגמת תרחיש העלטה. היערכות זו כוללת טכנולוגיות חדשניות, אשר מפותחות במכוני מחקר ובחברת הזנק, מעבר של תשתיות אנרגיה ישנות לחדשניות, גיוון מקורות אנרגיה כולל שימוש באנרגיות מתחדשות במטרה לשמור על הסביבה ולעמוד ביעדי האקלים של מדינת ישראל, שיתופי פעולה איזוריים ובינלאומיים ועוד". 

"בשנים האחרונות מדובר רבות על מימן כנשא של אנרגיה נקיה", אומרת ד"ר קרייסברג. "בארץ מפותחות טכנולוגיות לאורך כל שרשרת הערך של מימן נקי אשר ייצורו אינו גורם לפליטת גזי חממה ו/או ללכידתם עם היווצרותם. בכדי שטכנולוגיות אלו תוכלנה להבשיל ובסופו של דבר להיות מוטמעת בסקטורים האזרחיים והביטחוניים יש צורך להקים תשתית ייעודית לצורך זה. ובשפה שלנו יש צורך בהקמת "פארק שמש מימן טכנולוגי" במקומות שונים בישראל, כולל בצפון. הפארק יהווה מרכיב חיוני של פיתוח עמק מימן בצפון – אקוסיסטם בו מייצרים כמויות גדולות של מימן המספק אנרגיה חלופית לתעשייה ולתחבורה כבדה". 
לאחר מושב הפתיחה התחלקו המוזמנים למושבים מקבילים שעסקו בהון אנושי ככוח מניע לצמיחה, (יו"ר המושב: ד"ר אורלי יהלום מהמחלקה להנדסת תוכנה); בארגז כלים להתמודדות והצלחה (יו"ר המושב: ד"ר רפי ורטהיים, מהמחלקה להנדסת מכונות; ובחדשנות ויצירתיות: ניצנים של צמיחה (יו"ר המושב: פרופ'/ח אמיל סוקאן מהמחלקה למתמטיקה). בכל אחד מהמושבים ניתנו הרצאות מפי בכירים בתעשייה ובאקדמיה (לפירוט ההרצאות והדוברים ניתן להיכנס לאתר הכנס). 
חלקו השני של הכנס הוקדש לרב-שיח מרתק שעסק ב"כלים חדשניים להתמודדות מפעלים לצורך צמיחה בעידן של אי-ודאות". את רב-השיח הנחתה ירדן כהן, מנכ"לית תדביק טכנולוגיות, שהיא גם בוגרת הנדסת תעשייה וניהול במכללה. בפאנל השתתפו רועי ישראלי, מנהל התאחדות התעשיינים-מרחב צפון; אורנה שטנצלר, המשנה למנכ"ל חברת סנמינה; מירב גרוסמן, מנכ"לית מרכז הגליל לחדשנות וייצור מתקדם; ד"ר אביטל רגב סימן-טוב, מנכ"לית אופק אשכולות מחקר ופיתוח של המכללה; ערן סלומון, סמנכ"ל קיימות בקבוצת IMC ישקר, ועימאד תלחמי, מייסד ונשיא Babcom centers. 
מושב הנעילה, בהנחיית ד"ר חוסיין נסראלדין, ראש התוכנית לתואר שני בהנדסת תעשייה וניהול, עסק ב "חדשנות חכמה: בין בינה מלאכותית למצוינות טכנולוגית", ומיד אחריו התקיים הטקס המסורתי לזכרו של פרופ' ארזי, שבמהלכו הוקרן סרט לזכרו והוענקו פרסים לסטודנטים שביצעו בשנת תשפ"ד עבודות גמר מצטיינות הן בתואר ראשון והן בתואר שני (לצפייה בסרטונים על הפרוייקטים הנבחרים לחצו כאן).
צפו בנאום הפתיחה של נשיאת המכללה: 

צפו בכתבה כללית על כנס תעשייה-אקדמיה ה-14: 

בצילומים מלמעלה למטה: ד"ר אביב זאבי, ד"ר רחלי קרייסברג ופרופ' מרסלה קרפוך, יו"ר הכנס

ייעוץ לימודים

  • This field is hidden when viewing the form