פרוייקט הדגל של המכללה למען אנשים עם מוגבלויות ימריא בקרוב לדרום פלורידה, כך סוכם בעקבות ביקורו של נציג האוניברסיטה, פרופ’ רדואן אלקסמי (Redwan Alqasemi) במחלקה להנדסת מכונות במכללה. פרופ’ אלקסמי הוא חבר סגל בפקולטה להנדסת מכונות באוניברסיטת דרום פלורידה שבטמפה, שם הוא עוסק ברובוטיקה, VR/AR בשילוב אפליקציות, כדי לסייע לאנשים עם מוגבלויות. בביקורו בסוף חודש דצמבר 2022 הוא התארח במעבדה לביומכאניקה במכללה, התרשם מהנעשה בתחום זה אצלנו ובתום הביקור המוצלח הוחלט לקיים בין המחלקות שיתופי פעולה מחקריים, באמצעות חילופי סטודנטים ואנשי סגל אקדמי.
“הפגישה היתה מוצלחת מאוד, הצגנו לאורח את המחקרים הנעשים במעבדה בתחומים אלה, את הפרויקטים אותם מבצעים הסטודנטים עבור אנשים עם מוגבלויות, באמצעות פרויקט הדגל, ואת הציוד הקיים במעבדות לטובת מחקרים אלו”, אומרת ד”ר אורית בראון בנימין, ראשת המחלקה. “מנגד למדנו מפרופ’ אלקסאמי על הנעשה באוניברסיטת דרום פלורידה בתחומים אלה, התרשמנו מדרך המחקר והעבודה בקהילה הרחבה, מתוך רצון דומה לחקור ולסייע לאנשים עם מוגבלויות”.
בפגישה נכחו מרצים וסטודנטים שהציגו את עבודותיהם ובסיומה, כאמור, הוחלט על שיתוף הפעולה המבורך. לדברי ד”ר בראון בנימין, בחודשים הקרובים נשמע על חילופי סטודנטים בין המכללה לבין אוניברסיטת דרום פלורידה, ועל פי התוכנית כבר בקיץ הקרוב ייצאו סטודנטים מהמחלקה להנדסת מכונות ללמוד ולעבוד במעבדות של פרופ’ רדואן אלקסמי ושל עמיתו, פרופ’ סטפני קרי (Stephanie Carey).
פרופ’ רדואן אלקסמי (משמאל) מבקר במעבדה להנדסת מכונות
לא פעם נתפס הביטוח הלאומי כמוסד ארכאי שסובל מסרבול ביורוקרטי המקשה על האזרחים, למרות שכוונותיו טובות והן נועדו להיטיב איתם. דווקא על הרקע הזה נעים להיווכח ואף להציג דוגמא לכך שהביטוח הלאומי רגיש למצוקות האוכלוסייה, ובפרט לאוכלוסייה עם צרכים מיוחדים. כבר כמה שנים שקרן מיוחדת של הביטוח הלאומי מסייעת במימון פרוייקטים שמבצעים סטודנטים במכללה, במסגרת פרוייקט הדגל, זאת לאחר שהמכללה נענתה לקול הקורא שפורסם על ידי הביטוח הלאומי שביקש מארגונים שונים להציע הצעות שיתרמו לעבודה בטוחה ויעילה יותר של אנשים עם מוגבלויות במרכזי שיקום. המכללה נענתה לקריאה, זכתה בה והשאר – היסטוריה.
לפני כמה שבועות הגיעה לביקור בקמפוס מנכ”לית הקרן, נועה אלעד, לאחר שהוזמנה על ידי אורנית בר זית, מובילת המיזם במכללה. “במהלך שלוש השנים האחרונות, למרות קשיי הקורונה, שהובילו לסגירת מרכזי השיקום מחשש להדבקה, הסטודנטים שלנו המשיכו להגות, לתכנן ולייצר מתקנים מעולים עבור אוכלוסיות של משתקמים מסוגים שונים”, אומרת אורנית בר זית. “אמנם מידי שנה קיבלנו תשבחות ממנהל הקרן על הפרויקטים, על איכות המתקנים והרעיונות המבריקים של הסטודנטים, אבל השנה היה לנו חשוב שהם לא יסתפקו רק בקריאת דו”ח כתוב על הביצועים, אלא ממש ייפגשו עם הפרויקטים ויראו אותם בעיניהם לאן הולך הכסף שהם מעבירים לנו. ולכן, עם מינויה של נועה אלעד לניהול הקרן, הזמנתי אותה להגיע ולראות את הדברים בעיניה, לשמוע את הסטודנטים וגם כמובן את מי שמשתמשים במתקנים ונהנים מהם. זה היה מפגש מדהים, סיירנו בשני מקומות בכרמיאל, ובכל מקום חיכו לנו מנהליו ואנשי צוותו וכמובן שגם הסטודנטים שהכינו את הפרויקטים עבורם. התגובות היו מדהימות, נועה התרשמה מאוד ממה שראתה ואף המליצה על רעיונות נוספים לפיתוח”.
אחד המקומות שבהם ביקרה מנכ”לית הקרן הוא מפעל סראב, הנמצא באיזור התעשייה של כרמיאל, ואשר מעסיק עובדים עם צרכים מיוחדים. עבור מפעל זה, המייצר עבור חברת ניסקו מוצרים שונים, פיתחו סטודנטים מהמכללה מנגנונים לייעול העבודה, להפיכתה לבטיחותית יותר ולהגדלת התפוקות. “העובדים שלי רבים היום מי יעבוד בעמדות שהקימו הסטודנטים של בראודה”, סיפר מנהל המפעל בסיפוק. “הגענו למצב שקצב הייצור שלנו עשה קפיצה כה גדולה, עד שמנהל המפעל הגיע לראות מה גרם לכך. היום הוא כבר שולח לנו עבודות נוספות שמגדילות את ההכנסה של המשתקמים, כך שכל הצדדים יוצאים נשכרים מהשדרוג הזה”.
לאחר הביקור במפעלים נפגשה מנכ”לית הקרן גם עם ד”ר אורית בראון בנימין, שהגתה לפני כמה שנים את הקמת פרוייקט הדגל ועומדת כיום בראש המחלקה להנדסת מכונות במכללה. בהקשר זה ראוי לציין שכל עשרות הפרוייקטים שנעשו לאורך השנים במסגרת המיזם בוצעו על ידי סטודנטים ממחלקה זו. מפגש נכחה גם ישראלה מזור, האמונה על גיוס המשאבים במכללה. “בתום הפגישה ביקשה מנכ”לית הקרן שלביקור הבא יצטרפו כל אנשי חבר המנהלים שלה, כדי שיתרשמו גם הם מהביצועים”, מסכמת אורנית בר זית. “נדמה לי שזאת אמירה שאומרת יותר מכל דבר שאנחנו בדרך הנכונה. בהזדמנות זאת אני רוצה להודות לכל המוסדות שמשתפים איתנו פעולה במסגרת פרויקט הדגל. בלי שיתוף הפעולה שלכם כל זה לא היה קורה”.
צפו בסרטון על הפרויקט שעשו סטודנטים מהמכללה במפעל סראב:
הכנס “הנדסה מוכוונת קהילה – הדרך בין צורך למוצר עוברת דרך קהילתיות" הינו צעד ראשון ביצירת תשתית שיתופית רב תחומית לשם הובלת פתרונות הנדסיים לצרכים העולים מן השטח. קיים כיום מגוון רחב של מוצרי מדף התומכים בתפקוד יומיומי של אנשים עם מוגבלויות, אך הם אינם נגישים לכלל האוכלוסייה הזקוקה להם בשל עלותם הגבוהה ובשל היעדר פתרונות המותאמים אישית (Tailor made) לצרכי הלקוח. שיתוף הפעולה בין האקדמיה לקהילה יקדם את איכות הטיפול הניתן לאנשים עם מוגבלויות מחד, ומאידך יכשיר דור מהנדסים עתידי עם מודעות ואחריות חברתית ואמפתיה לצרכים של אנשים עם מוגבלויות.
הכנס יציף קשיים ואתגרים של כל דיסציפלינה העוסקת בפיתוח פתרונות לאנשים עם מוגבלויות. הרצאות הכנס יציגו את צרכי הלקוח אל מול הקושי ביישום פתרונות מתאימים. השולחנות העגולים יפגישו מומחים מתחומים שונים וממקומות שונים לשם דיון ראשוני בצרכיהם המשותפים. תוצאות השיח יהוו בסיס להתנעת פרוייקטים עתידיים. אנו מאמינים כי מיקוד הצרכים יסייע בפיתוח פתרונות בעלי אופי אוניברסלי ברובד הארצי.
במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה עתיד לקום מרכז ידע הנדסי שיקומי בין תחומי למען אנשים עם מוגבלויות, שיהיה נגיש לכלל האוכלוסייה בארץ. המרכז יתבסס על הידע שנצבר במחלקות לפיזיותרפיה ולריפוי בעיסוק בבתי חולים ובאקדמיה, בבתי אבות, במרכזי תעסוקה, במרכזים לגיל הרך ואצל לקוחות פרטיים, בשילוב עם יכולות המחקר והפיתוח של הסגל האקדמי והסטודנטים במכללה.
הדרך בין צורך למוצר עוברת דרך קהילתיות
הועדה המארגנת:
גב’ אורנית בר–זית – יו”ר הכנס – רכזת נגישות ומובילת פרויקט הדגל בדקנט הסטודנטים.
ד”ר אורית בראון–בנימין – חברת סגל במחלקה להנדסת מכונות, ראשת התמחות ביו-מכניקה ומובילת פרוייקטים שיקומיים.
ד”ר אורנה מילר – חברת סגל במחלקה להנדסת תכנה וביחידה להוראה ולימודים כלליים.
מר שמעון סיגלר – מעצב תעשייתי, מרצה במחלקה להנדסת מכונות.
מר קובי גנור – רכז פרוייקטים במחלקת שיווק