תכנון וסימולציה:
CADKEY – תחנה גרפית המבוססת על תוכנת CADKEY. התחנה מספקת כלים לתכנון דו ממדי ותלת ממדי של מוצרים כולל מודלים מלאים של תכנון גופים מוצקים. התחנה מחוברת למדפסת צבעונית ופלוטר ע"מ לספק את הכלים המקצועיים ביותר לשרטוט.
תכנון באמצעות MASTERCAM ותחנת סימולציה – תחנה זו כוללת את תכנת ה – MASTERCAM עבור תכנון מוצרים ותהליכים. היא מספקת כלים לתכנון מוצר בשלשה ממדים, כלים להמרת הדמות הגרפית לקבצי קודים (GCODES) עבור המכונה וערוצי תקשורת בין התחנה ומכונת העיבוד CNC.
WIZCON – תחנה זו משמשת לצורך ממשק אדם-מכונה. היא כוללת את תכנת ה-WIZCON עבור ממשק גרפי וסימולציה וכן תהליך ייצור מוקטן הנשלט ע"י בקר מתוכנת.
OPENCIM – תכנה זו תוכננה ופותחה ע"י חברת "אשד-רובוטק" ע"מ לספק מערכת פתוחה לשליטה על תהליך ייצור וירטואלי או ממשי. היא כוללת חבילת סימולציה מלאה עבור תהליכי ייצורשונים ושליטה מלאה בזמן אמת על פריטי הציוד השונים במעבדה.
FMS ייצור גמיש:
שני תאי ייצור חלקיים. התאים כוללים מחרטת EMCO ומרכז מכונות EMCO עם כלים משתנים. כל תא כולל רובוט לטעינה ופריקה. מרכז המכונות מחובר לתחנת ה-MASTERCAM ומאפשר טעינה ופריקה של קבצי NC (GCODE) הנוצרים ע"י התוכנה. המחרטה מחוברת למודל המספק כלים לתכנון וסימולציה.
תחנה זו מבוססת על רובוטוחבילת תכנת ראייה. התחנה מאפשרת התנסות באספקטים שונים של תחנת ראייה ותחנה המשלבת רובוט וראייה. בתחנה זו ניתן לבצע פעולות של בקרת איכות.
מערכות מחסן אוטומטי ורובוט להוצאה (AS/RS) –מערכת זו מאפשרת תהליכי אחסון ושליפה של חומרי-גלם וכלים ומוצרים. המערכת מבוססת על רובוט קרטזי עם 4 דרגות חופש וחיישנים שונים לשליטה ובטיחות. המערכת כוללת גם בסיס נתונים ממוחשב לניהול יעיל של המלאי.
חמישה רובוטים המהווים חלק בלתי נפרד ממערכת ה-CIM הכוללת של המעבדה אך גם משמשים כתאי עבודה בלתי תלויים. כל הרובוטים נשלטים ע"י שפת תכנות ACL.
חמישה רובוטים תעשייתיים של חברת "מיצובישי" – רובוטים היכולים לבצע בצורה טובה ביצועים של 5 דרגות חופש. הם נמצאים סביב עמדת ההרכבה לניסוי והדגמה של תהליכי הרכבה.
PLC– בקרים מתוכנתים
תחנת הבקר כוללת רובוט, מערכת של מסוע וחיישנים שונים הנשלטים כולם ע"י הבקר. בתא זה ניתן לתכנן משימות שונות הדורשות שילוב של בקר מתוכנת (בעזרת דיאגרמת סולם), תכנות של רובוט (ACL) ונתונים מן החיישנים.
מערכת להסעת חומר ע"ג פלטות. המערכת כוללת מסוע במעגל סגור, תחנות טעינה ופריקה ומערכת של פלטות ומגשים להחזקת הפריטים. הפלטות מזוהות באופן ייחוד ע"י מערכת של קודים מגנטיים הנמצאת בכל תחנה על המסוע. המסוע נשלט ע"י בדר מתוכנת והואחלק ממערכת ה-CIM הכוללת ולכן מספק דיווח ישיר על מצב החומר העובר במערכת בכל שלב ושלב.
הקורס הניתן מלווה את המעבדה. המעבדות עצמן מתקיימות לאורך הסימסטר והן מתבצעות ע"י קבוצות של 5-3 סטודנטים בכל עמדה.
נושאיה מעבדות:
1. הכרת מערכת ה-CIM ושפת ACL.
2. רובוטיקה: הכרת הרובוט – שליטה בתנועות, דרגות חופש, מעטפת עבודה
3. רובוטיקה: ציור ובגרת מסלול
4. רובוטיקה: ביצוע מטלות PLCE&PICK
5. רובוטיקה: חיישנים
6. בקרים מתוכנתים – עבודה משולבת עם רובוטים וחיישנים
7. VISION
8. CADKEY – תכנון מוצר מוצק
9. ממשק אדם מכונה – MMI
10. MASTERCAM – CNC
11. סימולציה – OPENCIM
12. הפעלת מערכת CIM
משמשת להוראת שיטות ישומיות בניתוח נתונים סטטיסטי. קורסים בסטטיסטיקה ישומית ניתנים לתלמידי הנדסת תעשייה וניהול ולתלמידי הנדסת ביוטכנולוגיה. כל אחד מהקורסים הנ"ל כולל שעת לימוד שבועית במעבדה. במהלך השיעור במעבדה מבצע הסטודנט עיבוד סטטיסטי ממוחשב של קבצי נתונים לצורכי מבחני השערה וסטטיסטיקה תיאורית. לקראת סיום הקורס מכין כל תלמיד עבודה מסכמת שבמסגרתה עליו לבצע מגוון של ניתוחים סטטיסטיים עבור קובץ נתונים המתייחס לתחומו המקצועי.
אנו משתמשים בתוכנת SPSS המאפשרת ביצוע ניתוח סטטיסטי של נתונים תוך כדי הצגה גרפית עשירה. התכנה כוללת מגוון עשיר של פרוצדורות המאפשרות ביצוע מבחנים סטטיסטיים חדשניים הנוגעים לכל תחומי ההנדסה ומדעי החברה. יתרון נוסף של SPSS הוא היותה ידידותית למשתמש וכך יכולים הסטודנטים ליישם בזמן קצר את המודלים הנלמדים בקורסי הסטטיסטיקה.
רקע
המעבדה לסימולציה מהווה נדבך מחשוב מרכזי במחלקה להנדסת תעשייה וניהול, במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה. המעבדה תומכת בצרכים לימודיים ומחקריים במונחים של מידול מערכות. החומרה של המעבדה כוללת מחשבים אישיים מתקדמים ותחנות עבודה. מערך נרחב של תוכנות סימולציה ואופטימיזציה זמינות לתמיכה במגוון פרוייקטים מחקריים. חומרי הלימוד במעבדה נובעים מממצאי מחקרים המפותחים אף הם במעבדה.
תכנת Arena
Arena הינה תוכנת סימולציה המבוססת על מיקרוסופט חלונות, כך שהמראה והתחושה מוכרים למשתמש, וכל המאפיינים והפעולות הרגילות נמצאים בה. בנוסף, Arena תואמת לתוכנות מיקרוסופט אחרות כגון, מעבדי תמלילים, גיליונות אלקטרונים, וחבילות CAD, כך שניתן לשתף מידע בין האפליקציות הללו ל- Arena.
באמצעות התכנה ניתן לבצע ניתוח שלם של תהליכים עסקיים בשלושה שלבים: תחילה, בונים תרשים זרימה של תהליכים למיפוי הפעילויות העסקיות באמצעות המהדורה הבסיסית, או לוקחים תרשימי זרימה שנוצרו ב Visio, תכנה מובילה בהצגת תנועות והבעות וביצירת דיאגרמות.
בשלב הבא, מחקים תהליכים באמצעות אנימציה. מקרבים את תרשימי הזרימה למציאות ורואים כיצד רכיבים ארגוניים פועלים זה עם זה. ניתן להוסיף פרמטרים של תהליך באמצעות ממשק גיליון אלקטרוני הבנוי בתוך Arena, או להדביק את הנתונים ישירות מ- Excel.
לבסוף, צופים בפלטים שנוצרו על ידי המהדורה הבסיסית של התכנה. קל לעיין בדוחות הסיכום עם הגרפיקה המוכרת ולקרוא אותם ישירות ב Arena- או לשמור ב- Excel, ב- HTML , ובפורמטים אחרים.
ספרות
Banks J., Handbook of Simulation, Georgia Institute of Technology, John Wiley & Sons, New York, 1998.
Kelton W.D., Sadowski R., Sadowski D., Simulation with Arena, 5 Edition, McGraw-Hill, New York, 2009.
ביבליוגרפיה של התכנה
Arena Basic User’s Guide, Rockwell Software.
Arena Standard User’s Guide, Rockwell Software.
Arena Variables Guide, Rockwell Software.
קישורים לאתרים אחרים
דרכי קשר
על מנת להשיג שיפורים בנושאי הגדלת תפוקה, הקטנת עלויות ושימוש יעיל במשאבים יש להשתמש בכליםהנדסיים שונים. הכלים הללו כוללים ידע תאורטי ומעשי הנושאים כגון: ניתוח ושיפורשיטות, פעילויות ותהליכי עבודה, תכנון תחנות עבודה וכן שיטות שונות לביצוע חקר. שיטות תאורטיות אלה מבססות תהליכים מעשייםבארגוני שירות וייצור. מעבדה זו משמשת לתרגול תהליכים אלה.
המעבדהמתחלקת ל-2 חלקים:
TIMEDATA –תוכנה קלה לשימוש, מאפשרת ניתוח תנועות לקביעת תקני עבודה. משלבת 3 רמות: תנועות,אלמנטים ומטלות.
WORKSAMP – תוכנה לביצוע דגימת עבודה.מסכמת נתונים שנאספו על דפים לפני זמן וכן מסכמת נתונים שנאספו באופן אלקטרוניומבצעת על פיהם חישוב זמני תקן.
CITS APR– איסוף נתוני החקר בעזרת מערכת המשמשת לאיסוף נתונים – מחשב נישא.הנתונים נאספים ע"י החוקר ומועברים תוכנה. הנתונים מנותחים על פי שיטת חקרזמן ישיר ע"י התוכנה.
CAWS/E – איסוף נתוני החקר באמצעות דגימת עבודה בעזרתמערכת המשמשת לאיסוף נתונים – מחשב נישא. הנתונים מנותחים על פי שיטת חקר זמן לפידגימת עבודה ע"י התוכנה
MTM-LINK –מערכת המאחסנת מידע ב-2 חלקים, קבצי אלמנטים וקבצי ביצוע. קובץ האלמנטים משמשלפיתוח נתוני תקן לאלמנטים או בנייה של בלוקים של אלמנטים. קובץ התפעול משמשלבניית תקני ביצוע המבוססים על הבלוקים התקניים.
MOST – שיטה זו נולדה ע"מ לפשט אתאיסוף הנתונים וניתוח זמן העבודה. השיטה מבוססת על ההבנה כי תנועות עבודה מחולקותלמספר תנועות היוצרות 3 סוגי רצפים:
General move –עבור תנועת חפץ באוויר
Controlledmove- עבור תנועת חפץ הנשאר במגע עם משטח או נוגע בחפץ אחרתוך כדי תנועה
Tooluse – עבור שימוש בכלים
תכן שיטות העבודה – 51215
על מנת להשיגשיפורים בנושאי הגדלת תפוקה, הקטנת עלויות ושימוש יעיל במשאבים יש להשתמש בכליםהנדסיים שונים. הכלים הללו כוללים ידע תאורטי ומעשי הנושאים כגון: ניתוח ושיפורשיטות, פעילויות ותהליכי עבודה, תכנון תחנות עבודה וכן שיטות שונות לביצוע חקרזמן. הקורס מקנה ידע בנושאים אלה ומשלב לימודים תיאורטיים והתנסויות מעשיות בחומרהנלמד.
נושאי הקורס:
גישותמתקדמות בהנדסת שיטות – 51135
הקורס מציגמודלים ושיטות מתקדמות בתחומי שיפור שיטות העבודה בארגונים תעשייתיים וארגונישירות. הקורס מלווה בתוכנות לחקר זמן. מובאות השיטות החדשניות: KAIZEN, BPR,BENCHMARKING וחשיבה המצאתית. כלאחת מהשיטות מדגישה היבטים שונים בתהליך שיפור שיטות העבודה ואופן יישומן.
נושאי הקורס:
רקע
מעבדת האיכות הנמצאת במחלקה להנדסת תעשייה וניהול של המכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה מצוידת בכ-20 מחשבי פנטיום בעלי מעבדים מהירים וזיכרון מורחב. במחשבים מותקנת חבילה נרחבת של תוכנות וכמו כן ניתן לגלוש באמצעותם ברשת האינטרנט.
המעבדה תומכת גם בצרכים ההוראתיים והן בצרכים המחקרים המתבטאים בניסויים,חישובים ומידול. המחקרים הנוכחים כוללים: תכנון ניסויים, דגימת קבלה, בקרת תהליכים סטטיסטית ואמידת מדדי איכות ופרמטרים ביצועיים אחרים.היישומים בתחום כוללים גם אסטרטגיות לשיפור תהליכים.
המעבדה מהווה מוקד מרכזי להוראה ומחקר בתחום בקרת איכות סטטיסטית של תהליכים מורכבים. יש בה את הכלים הנחוצים להדגמת רעיונות בסיסיים של שונות סטטיסטית אשר שימוש מוצלח בהם יביא לשיפור האיכות. המחקר מתמקד בפיתוח מתודולוגיות חדשניות אשר מתאימות לאתגרים העכשוויים העומדים בפני תעשייה עתירת טכנולוגיה. חלק מהפרוייקטים שכבר הושלמו או מתמשכים היום כוללות פיתוח טכניקות לבקרת תהליכים שבה מספר התקלות מזערי, טכניקות אופטימיזציה משופרות לתיכון חסין, טכניקות לביצוע מבחני אמינות מואצים המבוססות על מודלים להתדרדרות וכמו כן ניטור וניתוח אמינות של מערכות ברות תיקון. במעבדה משתמשים גם במגוון האמצעים הממוחשבים הנגזרים מהמחקרים הנ"ל, אשר פותחו במיוחד עבור שימוש במעבדה.
ספרות
ספרים:
תוכנות לניתוח נתונים
JMP
בנייה ועיבוד טבלאות נתונים יצירת דוחות וייצוא לתוכנות אופיס, שימוש בכלים סטטיסטיים בסיסיים, כלים גראפיים, מבחנים סטטיסטיים פרמטריים ואי פרמטריים למרכז ולפיזור, בקרת תהליך סטטיסטית – SPC , ניתוח יציבות התהליך – בנייה וניתוח תרשימי בקרה למשתנים ולתכונות, הערכת יכולת מערכות מדידה ובחינה ,ניתוח R&R למשתנים ולתכונות, תיכון ניסויים – DOE
SPSS
תוכנה הכוללת אפשרויות רבות לניתוח סטטיסטי של הנתונים, כגון: מציאת ממוצע, שכיחות ושונות, צלווח נתונים, ANOVA, בדיקת השערות, מבחן T, ניתוח מתאמים, רגרסיה ליניארית ועוד.
Excel
תוכנת Microsoft Office לניהול וניתוח גיליונות אלקטרוניים .מאפשרת הפקת מידע חשוב מהנתונים.מאפשרת מגוון רחב של עיבודים.אנחנו משתמשים בה לניתוח תכונות של בדיקות איכות מדגמיות,ניתוח נתוני איכות וניתוח עלויות איכות.
קישורים:
מעבדת מדידות וחוזק של המכללה נוסדה ב-1995 .היא נמצאת בקומת קרקע של בניין D באגף מעבדתי בחדר 108. המעבדה משתרעת על שטח של כי 20 מ"ר בין מעבדת תיב"מ (ח.107) ומעבדת בקרה (ח.109).
המעבדה הוקמה במטרה להעניק לסטודנטים שלנו ידע והתנסות בתחום מדידות ואיסוף נתונים בעיקר במדידות מכניות. התעשייה החשובה ביותר– התעשייה עתירת הידע תלויה ביכולת האוניברסיטות והמכללות להנדסה לספק לסטודנטים מכשור מודרני ועדכני אשר מלווה את לימודיהם התיאורטיים. המעבדה מציעה לסטודנטים מגוון רחב של שיטות למדידה ואיסוף נתונים מכניים וכן ניתוח חוזק חומרים.שיטות אלו רלוונטיות גם ליישומים בתחום בקרת תהליכים ובקרת איכות. הן מאפשרות לקבל מידע על מוצרים,חומרים ותהליכים בדרך המדויקת ביותר.
המעבדה משרתת סטודנטים של המחלקה להנדסת תעשייה וניהול ומחלקה להנדסת מכונות ומנוצלת גם לצורך ביצוע משימות מיוחדות במסגרת פרוייקט הגמר.
מגוון אמצעי מדידה ובדיקה הכולל:
1. סט של כלי מדידה ידניים בסיסיים לביצוע מדידות מימדיות:
2. מכונת מדידה תלת מימדית X-Y-Z מסוג BHV-M544 :
מטול צלליות:
מיקרוסקופ מטלורגי לבדיקת מיקרורכיבים
לוחיות אופטיות לבדיקת מישוריות ומרקם השטח
מערכת בדיקת חוזק חומרים דיגיטלית מתוחכמת:
מדי מאמץ לצורך הניסוים הבאים
מד קושי רוקוול – ברינאל
מד קושי משתמש בסט חדרנים שונים. הוא מתאים לתקן 6508 ISO אשר קובע דירוג קושי על פי שיטת רוקוול. ניתן להוציא גם דו"ח על הקושי שנמדד לפי סולם ברינל או ויקרס על פי תקנים בינלאומים 6508 ISO ו- 6507 ISO
כל תחנה מכילה:
בנוסף במעבדה יש שני מיני מעבדים דיגיטליים של חברת MYTUTOYO לאיסוף נתונים ועיבודם הסטטיסטי.
להלן רשימת הנושאים המכוסים על ידי משימות מעבדתיות:
צוות
דר' אמיל בשקנסקי
מר גי'הד חייק
מר יצחק יפראח
http://www.cornnet.nl/~mlbroens/vim.htm
מילון מונחים בסיסיים בתורת המדידות
http://www.digitaldutch.com/unitconverter/
ממיר יחידות מדידה
קבועים ,יחידות, הערכת אי- ודאות של מדידה
ארגון בינלאומי למטרולוגיה חוקית
http://www.phy.ntnu.edu.tw/java/ruler/vernier.html
הדמיית פעילות של זחון